POSETIOCE OČEKUJE VRLO ZANIMLJIV PROGRAM: Karavan "Najdomaćin" stiže u utorak u Prokuplje

Novosti online

04. 12. 2023. u 11:55

POLjOPRIVREDNI karavan koji je okviru u projekta "Naj Domaćin 2023" obišao nekoliko gradova Srbije, nakon Topole i Šapca i Guče dolazi i u Prokuplje.

ПОСЕТИОЦЕ ОЧЕКУЈЕ ВРЛО ЗАНИМЉИВ ПРОГРАМ: Караван Најдомаћин стиже у уторак у Прокупље

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Tokom ove manifestacije koja je predviđena za popodnevne sate, prisutne očekuje bogat sadržaj ali i pokloni.

Prijava na Konkurs za "Najdomaćina 2023" nedavno je završena, a prijave zainteresovanih kandidata stizale su iz cele Srbije. Preko 400 pokazalo je interesovanje na ovoj konkurs, a veliki broj prijava stigao je upravo iz Prokuplja, što je i razlog današnje posete poljoprivrednog karavana.

Prokuplje je grad u Srbiji, poznat po svojoj istoriji, kulturi ali i poljoprivredi jer ima plodnu zemlju pogodnu za različite useve. Važni poljoprivredni proizvodi u ovom regionu uključuju voće (posebno šljive i jabuke), povrće, žitarice i stočarstvo. Proizvodnja šljiva je posebno značajna za ovu regiju, jer se od šljiva pravi i čuvena srpska voćna rakija - šljivovica.

Poljoprivreda ima važnu ulogu u ekonomiji Prokuplja i predstavlja bitan deo identiteta lokalnog stanovništva. Uz to, postoje inicijative i podrška za modernizaciju poljoprivredne proizvodnje kako bi se unapredili prinosi i održivost ovog sektora. Domaćinstva koja su se prijavila na konkurs za Najdomaćina, bave se različitim poljoprivrednim delatnostima, od voćarstva, stočarstva, ratarstva...

Posetioce očekuje bogat sadržaj

Poljoprivredni karavan ima za cilj da kroz velike lokalne događaje predstavi ostvarene rezultate i snagu poljoprivrede u Srbiji. Posetioci će ovom prilikom moći da probaju brojne proizvode lokalnih proizvođača, a i da se o aktuelnim temama konsultuju sa članovima žirija u izboru ali i drugim brojnim saradnicima izbora, kao što su predstavnici Instituta, stručni saradnici, profesori Poljoprivrednih fakulteta ali i veliki i mali proizvođači.

Tokom ove manifestacije svim prisutnim obratiće se predstavnik lokalne gradske uprave kao i predstavnici žirija u izboru za "NAJ Domaćin 2023", a sudeći prema utiscima sa prethodna dva događaja, posetioce očekuje vrlo zanimljiv program.

Ovo je ujedno i poslednji grad koji posećuje poljoprivredni karavan, a uskoro nas očekuje i proglašenje pobednika koji će odneti titulu Najdomaćina 2023. Sprema se posebna prilika gde će lokalni poljoprivrednici moći da se istaknu i pokažu u čemu prednjače. Biće ovo prilika i za promociju njihovih partnera u gradovima i selima.

Nagrada za Najdomaćina 7.000.000 dinara

Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara!

Najbolji poljoprivrednik Srbije bira se iz pet kategorija: stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja. Učesnike očekuje čak 11 nagrada, a predviđeno je i 10 nagrada za pobednike po kategorijama. Po 2 nagrade za najbolje poljoprivrednike predviđene su za svaku od kategorija i svaka u iznosu od 500.000 dinara.

Pored prijava žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, a Novosti će kao medijski partner okupiti najirelevantnije stručnjake i zvaničnike agro sektora i spojiti ih sa najboljih srpskim poljoprivrednicima.

BONUS VIDEO:

PUTEVI ZA BUDUĆNOST: Pogledajte sedmu epizodu video-serijala “Novosti”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)