Najdomaćin u Srbiji ima šansu da dobije i žig "čuvarkuća"

Novosti online

08. 11. 2023. u 16:21

PRIJAVA na konkurs za "Najdomaćina 2023" je u toku i trajaće do 15. novembra, a pored ukupnog nagradnog fonda od 7.000.000 dinara, finaliste koji budu ispunjavali standarde očekuje i nagrada prestižnog obeležja – čuvarkuća, kao potvrda kvaliteta i domaćeg porekla.

Најдомаћин у Србији има шансу да добије и жиг чуваркућа

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Čuvarkuća je garant proizvođačima i potrošačima i dokaz da je više od 80 odsto vrednosti proizvoda stvoreno domaćim resursima, u Srbiji, a u to spadaju i troškovi rada, ambalaže i sirovine. Ukoliko se ipak neki deo komponenti za stvaranje proizvoda koristi iz uvoza, važno je dokazati da je to samo zato što ih nema na našem tržištu. Ono što je vrlo važno za proizvođače koji žele da njihov proizvod nosi ovo obeležje, čak i nakon dobijanja "Čuvarkuće" , oni moraju da nastave poslovanje u skladu sa propisima zaštite životne sredine i drugim propisanim standardima.

Činjenica je da većina proizvođača u Srbiji želi da na svom proizvodu ima ovo obeležje jer sam znak ima veliku važnost i za proizvođača, ali i za krajnjeg kupca jer proizvod obeležen ovim žigom potvrđuje natprosečan kvalitetan, na nivou ili iznad uvoznih proizvoda iz date kategorije.

Pravo korišćenja žiga Čuvarkuća u dodeljuje se proizvodima na tri godine, uz mogućnost resertifikacije, a dobijaju ga isključivo proizvodi koji ispunjavaju navedene uslove o neophodnom kvalitetu. Kada je prehrambenu industriju u pitanju, neophodno je ispuniti sve uslove koji su propisani Zakonom o bezbednosti hrane i pravilnicima koji regulišu proizvodnju tih proizvoda, a ono što je vrlo važno kada se žig dobije, to je obeležje da proizvodi nisu genetski modifikovani.

I nije Čuvarkuća namenjena isključivo prehrambenoj industriji, ovaj žig već poseduju mnoge kompanije u Srbiji u različitim industrijama., koje u svom poslovanju vode računa i o zaštiti životne sredine.

Privredna komora Srbije pokrenula je projekat „Stvarano u Srbiji" i kreirala žig "Čuvarkuća"  sredinom 2021. godine, kako bi podržala domaće proizvode i proizvođače i edukovala potrošače o važnosti kupovine domaćeg. Da je projekat uspeo potvrdili su i potrošači svojim izborom da sve češće kupuju domaće proizvode. Proizvodi sa znakom „Čuvarkuća" beleže rast prodaje, u nekim segmentima,  i do 40 procenata. Među nosiocima žiga su mikro, srednji i veliki privredni subjekti od zanatskih radnji do multinacionalnih kompanija.

Žig "Čuvarkuća" nosi više od 900 proizvoda, dominiraju iz prehrambene industrije, ali sve ih je više i u drugim oblastima od farmacije do građevine.

Najbolji poljoprivrednik Srbije bira se iz pet kategorija: stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja. Učesnike očekuje čak 11 nagrada, a predviđeno je i 10 nagrada za pobednike po kategorijama. Po 2 nagrade za najbolje poljoprivrednike predviđene su za svaku od kategorija i svaka u iznosu od 500.000 dinara.  

Pored prijava žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Ako vaš porodični posao ili posao neko koga znate odgovara navedenim kriterijuma pozivamo vas da se prijavite na najdomaćin. prijava.rs

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)