Porodica Janča u Deliblatu se bavi ratarstvom, njih deset članova obrađuje hektare, a bebu već zanima kombajn

Novosti onlajn

28. 10. 2023. u 10:02

U SELU Deliblato na opštini Kovin, gazdinstvo Janča obrađuje desetočlana porodica. Iako ne žive svi u istom domaćinstvu, na njivi rade svi kao jedan, a nedavno pridošli član, već pokazuje interesovanje za kombajn.

Породица Јанча у Делиблату се бави ратарством, њих десет чланова обрађује хектаре, а бебу већ занима комбајн

Foto: Privatna arhiva

 Ratarstvo je u ovom domaćinstvu glavna delatnost. Ivan Janča, sa svojom porodicom na oko 60 hektara iznajmljenog zemljišta uzgaja kukuruz, soju i suncokret za široku potrošnju, dok ječma uglavnom bude u manjim količinama pa kad dođe žetva prinosa bude samo za njihovu kuću. 

 Stočarstvom se kako kaže Ivan bave najpre za sopstvene potrebe. Na njihovoj trpezi nema kakvih suhomesnatih specijaliteta nema od svinjskog i goveđeg mesa. Počevši od suvih rebarca, pršute, slanine, suvog vrata... a bele kobasice su proizvod na koji je Ivan posebno ponosan. Ako nešto pretekne od junećeg mesa kada se domaći proizvodi spreme, to ide na prodaju u mesare i u restorane ali za sada samo u svežem obliku. 

Foto: Privatna arhiva

 

 Ivan ne krije da bi voleo da se specijalitete koje i njegova deca obožavaju, mogu da probaju svi ljubitelji domaće hrane, pa je kako kaže u planu da u narednom periodu započne manju proizvodnju.

Ivan je takođe među kandidatima u izboru za "Najdomaćina 2023". 

 U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara! Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a prijave se vrše klikom na link.

Svakog dana, predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće. Imaćete tako priliku da ih upoznate kroz njihovu "ličnu kartu"

Gazdinstvo: U vlasništvu porodice Janča

Mesto: Selo Deliblato, opština Kovin

Naziv farme: Gazdinstvo Janča 

 Delatnost: Ratarstvo, Stočarstvo

Foto: Privatna arhiva

 

Podsetimo, pored vaših prijava žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, a Novosti će kao medijski partner okupiti najrelevantije stručnjake i zvaničnike agro sektora i spojiti ih sa najboljih srpskim poljoprivrednicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)