KILO MALINA 400 DINARA: Hladnjačari već počeli da nude prve cene za otkup ovogodišnjeg roda

J. Subin

31. 05. 2022. u 10:14

OVOGODIŠNjI rod maline biće i do 40 odsto manji u odnosu na 2021. godinu. Lanjska suša i loš sadni materijal uzeće danak, pa je stanje u malinjacima daleko od dobrog. I dok pojedini voćari, naročito planinski delovi oko Ivanjice i Arilja, pokušavaju da saniraju štetu od nedavnog grada, deo hladnjačara je izašao sa otkupnom cenom od 350 do 400 dinara za kilogram.

КИЛО МАЛИНА 400 ДИНАРА: Хладњачари већ почели да нуде прве цене за откуп овогодишњег рода

Foto D. Dozet

Iz Asocijacije malinara Srbije poručuju da je cena koja bi pokrila sve troškove primarnih proizvođača - 700 dinara za kilogram "crvenog" zlata.

- Neke hladnjače planiraju da krenu sa tom cenom, od 350 do 400 dinara, ali oni ne obilaze terene i ne znaju kakvo je stanje sa malinom - ispričao nam je Dobrivoj Radović, predsednik Asocijacije malinara i kupinara Srbije. - Ovo što može golim okom da se vidi, sigurno će dati manji rod za nekih 30 do 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada je bilo oko 50.000 tona. Malinjaci nisu baš u dobroj kondiciji. On mora da bude takav da se ne vidi čovek u drugom redu, a sada kroz ceo malinjak možete da gledate. I po tome se vidi da će biti manje nego prošle godine.

Kako objašnjava Radović, izvoznici i hladnjačari ne treba sa poljoprivrednim proizvođačima da sklapaju ugovore koji će svima ići na štetu, jer malina nema. To je činjenica. Uz to, malinari duguju količine još iz 2019.

- I na ovih 15.000 hektara na koliko ima zasada, maline ima svega pet odsto, ostalo su loše - ističe Radović. - Nema veze koja je sorta. Prošle godine nije bila loša cena, ali je sada sve poskupelo od 100 do 300 odsto. Repromaterijal, energenti, hemija za agrotehničke mere, gorivo.

Deo malinara u Srbiji trenutno pokušava da sanira štetu od grada koji je bio za vikend. U planinskim delovima, uništen je deo rodnih grančica, dok je u dolini pala lepa kiša.

SKANDINAVCI BI SVE DA OTKUPE?

SRBIJA je malinu izvozila u Rusiju svega nekih sedam do 10 odsto od ukupnog roda. Zahvaljujući ministarstvu poljoprivrede, ističe Radović, ovo voće sada stiže do rafova radnji u Skandinaviji ali i Japanu.

- Skandinavci zovu i kažu da žele da otkupe sav ovogodišnji rod maline - objašnjava naš sagovornik. - Imaju novac, gorivo, zlato, ali ne i hranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)