KRIZA NAČISTO OHLADILA MALINU: Prepolovljen izvoz zamrznutog voća u Nemačku, a plasman u inostranstvo manji za 30 odsto

E. B. T.

16. 04. 2022. u 09:11

IZVOZ zamrznute maline u Nemačku u januaru ove godine prepolovljen je u odnosu na isti period lane, a ukupni plasman ovog proizvoda na inostrana tržišta manji je za oko 30 odsto. Ovo je u petak saopštila Grupacija proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća Privredne komore Srbije, ističući da je na ovaj pad uticala dvogodišnja kovid kriza i rat u Ukrajini.

КРИЗА НАЧИСТО ОХЛАДИЛА МАЛИНУ: Преполовљен извоз замрзнутог воћа у Немачку,  а пласман у иностранство мањи за 30 одсто

Foto A. Stevanović

- Ove godine je izvezeno 5.570 tona zamrznute maline, što je za oko 30 procenata manje u odnosu na januar 2021. godine, kada je plasirano 7.930 tona - saopštili su iz PKS. - Proizvođači smatraju da su postkovid kriza, rat u Ukrajini, značajno povećanje troškova života i energetska kriza kod potrošača probudili strah od nestašica osnovnih životnih namirnica, što je dovelo do velikih poremećaja na tržištu EU.

Dodatni uzrok je, kako navode, i to što se taj proizvod ne može smatrati osnovnom životnom namirnicom. Oni ukazuju i da inostrani kupci i maloprodajni lanci u razloge pada izvoza navode i promene u ponašanju potrošača. Zbog visoke cene zamrznute maline i kupine, oni radije kupuju jeftinije proizvode, poput mikseva ili zamrznutog egzotičnog voća.

- Takođe su usmereni na nabavku osnovnih životnih namirnica, a opredeljuju se za jeftinije voće zbog straha i neizvesnosti koje donosi ekonomska kriza - objašnjavaju u PKS. - Sa druge strane, industrijski kupci koji proizvode jogurte, džemove i slične proizvode malinu i kupinu izbacuju iz proizvodnog programa zbog visoke cene i zamenjuju ih jeftinijim voćem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!