KRIZA NAČISTO OHLADILA MALINU: Prepolovljen izvoz zamrznutog voća u Nemačku, a plasman u inostranstvo manji za 30 odsto

E. B. T.

16. 04. 2022. u 09:11

IZVOZ zamrznute maline u Nemačku u januaru ove godine prepolovljen je u odnosu na isti period lane, a ukupni plasman ovog proizvoda na inostrana tržišta manji je za oko 30 odsto. Ovo je u petak saopštila Grupacija proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća Privredne komore Srbije, ističući da je na ovaj pad uticala dvogodišnja kovid kriza i rat u Ukrajini.

КРИЗА НАЧИСТО ОХЛАДИЛА МАЛИНУ: Преполовљен извоз замрзнутог воћа у Немачку,  а пласман у иностранство мањи за 30 одсто

Foto A. Stevanović

- Ove godine je izvezeno 5.570 tona zamrznute maline, što je za oko 30 procenata manje u odnosu na januar 2021. godine, kada je plasirano 7.930 tona - saopštili su iz PKS. - Proizvođači smatraju da su postkovid kriza, rat u Ukrajini, značajno povećanje troškova života i energetska kriza kod potrošača probudili strah od nestašica osnovnih životnih namirnica, što je dovelo do velikih poremećaja na tržištu EU.

Dodatni uzrok je, kako navode, i to što se taj proizvod ne može smatrati osnovnom životnom namirnicom. Oni ukazuju i da inostrani kupci i maloprodajni lanci u razloge pada izvoza navode i promene u ponašanju potrošača. Zbog visoke cene zamrznute maline i kupine, oni radije kupuju jeftinije proizvode, poput mikseva ili zamrznutog egzotičnog voća.

- Takođe su usmereni na nabavku osnovnih životnih namirnica, a opredeljuju se za jeftinije voće zbog straha i neizvesnosti koje donosi ekonomska kriza - objašnjavaju u PKS. - Sa druge strane, industrijski kupci koji proizvode jogurte, džemove i slične proizvode malinu i kupinu izbacuju iz proizvodnog programa zbog visoke cene i zamenjuju ih jeftinijim voćem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)