SLIKE PATRIJARHA PORFIRIJA SA MERDARA: Krenuo na Sabor SPC u Pećku patrijaršiju - Kurti mu zabranio posetu duhovnoj kući (FOTO)

Novosti onlajn

14. 05. 2024. u 10:10

PATRIJARH Porfirije i episkopi SPC vraćeni su juče sa administrativnog prelaza Merdare, odnosno uručene su im tzv. odbijenice, bez ikakvog razloga i obrazloženja.

СЛИКЕ ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА СА МЕРДАРА: Кренуо на Сабор СПЦ у Пећку патријаршију - Курти му забранио посету духовној кући (ФОТО)

Foto: Novosti

Liturgijom i svečanim zasedanjem episkopa danas je u Pećkoj patrijaršiji trebalo da počne Sabor SPC, ali su kosovske vlasti na prelazu Merdare zabranile patrijarhu srpskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na KiM, kako bi prisustvovali svečanom početku rada Sabora u Pećkoj patrijaršiji.

Po odluci Aljbina Kurtija patrijarhu Srpske pravoslavne crkve zabranjeno je da poseti svoju duhovnu kuću. 

Na priloženim fotografijama pogledajte kako je izgledao momenat kada su patrijarh i arhijereji vraćeni sa administrativnog prelaza. 

Zbog ove situacije Sabor SPC počeće u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde je u devet sati počela liturgija.

Nakon liturgije uslediće priziv Svetog duha i svečano zasedanje, nakon čega će početi i radni radni deo Sabora pod predsedništvom patrijarha Porfirija u kripti Hrama Svetog Save. Poglavar SPC će se na samom početku svečane sednice obratiti arhijerejima i istaknuti najznačajnija dešavanja u toku protekle godine i ukazati na neke od izazova kojima će se Sabor baviti u narednim danima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!