Ministarki Vujović priznanje opštine Gornji Milanovac „Zlatna medalja - Takovski ustanak“

Novosti online

23. 04. 2024. u 16:01

Priznanje opštine Gornji Milanovac „Zlatna medalja - Takovski ustanak“ u 2024. godini, dodeljeno za izuzetan doprinos očuvanju životne sredine, razvoju i afirmaciji ove lokalne samouprave, pripalo je ministarki zaštite životne sredine Ireni Vujović.

Министарки Вујовић признање општине Горњи Милановац „Златна медаља - Таковски устанак“

Foto: Jovana Rošul

Ministarki Vujović priznanje je uručeno na svečanosti povodom dana opštine, a kako je istakla, rezultat je dobre saradnje i zajedničkog zalaganja republičkog i lokalnog nivoa, za bolji i čistiji Gornji Milanovac.

Foto: Jovana Rošul

„Uz podršku Ministarstva koje vodim, Gornji Milanovac je pre dve godine očistio 28 lokacija i postao prva opština bez divljih deponija u Srbiji. Prva je opština u kojoj smo započeli kapitalni projekat izgradnje nedostajuće kanalizacije i biće među prvima u kojoj je tako važan projekat i realizovan. Pokrivenost kanalizacionom mrežom biće tada iznad 90% što je po evropskom standardu. Gornji Milanovac je i samostalno radio na unapređenju kvaliteta vazduha, jer je grejanje u gradskoj toplani prebačeno na biomasu, a uspeli su i ove godine da iskoriste podršku Ministarstva i dobiju sredstva za zamenu kotlova u osnovnoj školi“, navela je ministarka.

Foto: Jovana Rošul

Vujović je istakla da je u protekloj deceniji država mnogo uradila na stabilizaciji javnih finansija i zato danas ima dovoljno sredstava i za zelene investicije.

„Danas imamo jasnu viziju zelene budućnosti, plan i projekte kako bi se taj cilj, uz punu podršku predsednika Vučića, i dostigao. To su pre svega projekti izgradnje kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, poput ovog koji realizujemo u Gornjem Milanovcu, zatim izgradnja modernih regionalnih i reciklažnih centara, i projekti kojima se utiče na bolji kvalitet vazduha. Ovim projektima napravićemo veliku razliku koja će uticati na bolji kvalitet života za sve“, rekla je Vujović.

Foto: Jovana Rošul

Ministarka se osvrnula i na simboliku vezanu za 23. april, dan kada je, 1815. godine, u Takovu podignut drugi Srpski ustanak. „Srbi su se u toj borbi izborili za samostalnost od Osmanskog carstva, koja je omogućila dalji ekonomski i društveni razvoj. I danas, 209 godina kasnije, naša borba za razvoj i prosperitet države neprestano traje i neće se zaustaviti. Imajući u vidu bogatu istoriju naše zemlje, koja se gradila baš na ovim prostorima, izuzetna mi je čast što sam dobitnica priznanja 'Zlatna medalja - Takovski ustanak'“, poručila je Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)