VREMENSKI EKSTREMI U APRILU, EVO ŠTA NAS ČEKA U MAJU: Od leta do zime za samo par dana

Novosti online

21. 04. 2024. u 15:21

OVOGODIŠNjA prva polovina aprila bila je u Srbiji prava letnja. Zabeleženo je i nekoliko tropskih dana, a maksimalna temperatura dostigla je čak 34°C i samo je delić falio da bude oboren apsolutni rekord za april otkad se vrše merenja, piše Đorđe Đurić u vremenskoj prognozi za Srbiju.

ВРЕМЕНСКИ ЕКСТРЕМИ У АПРИЛУ, ЕВО ШТА НАС ЧЕКА У МАЈУ: Од лета до зиме за само пар дана

Foto: D. Milovanović

Ovakvo vreme potrajalo je sve do 15. aprila, a 16. april je doneo drastičnu promenu vremena, tako da je već 17. aprila sneg vejao i u nižim predelima zapadne i centralne Srbije. Temperature su opale i za 30 stepeni, a mnogi nisu verovali da su tako naglo iz leta uleteli u pravu jesen, pa čak i zimu.

U aprilu do Srbije mogu dospeti vrele vazdušne mase sa severa Afrike, a isto tako i ledena vazdušna masa iz Sibira ili sa Arktika. Njihova smena nekada može da se dogodi u jednom danu, pa da nakon pravog letnjeg dana i 25°C, temperatura pri prodoru hladnog fronta drastično opadne i do 0°C i da padne sneg.

Inače, tokom aprila neretko nad našim područjem preovladaju izražena južna strujanja i to najčešće pod ciklonskom aktivnošću sa centralnog Mediterana, pa u sklopu tog strujanja stignu i čestice pustinjskog peska i prašine iz Sahare, koje do tla stignu putem padavina.

I ovaj april ostaće upamćen po ekstremnijem vremenskim uslovima i kao mesec u kome su se za manje od 48 sati smenili leto i zima i mesec u kome su zabeležena sva četiri godišnja doba.

Prema trenutnim prognozama noć između 30. aprila i prvog maja biće suva i vedra. Temperatura će se kretati od 11-12 do 16-17°C.

Prvi maj doneo bi sunčano i relativno toplo vreme. Maksimalna temperatura kretaće se u većini predela oko letnjih 25°C, a ponegde bi bilo i do 27°C.

Drugi i treći maj doneće i dalje toplo vreme, ali za koji stepen niže temperature.

Posle 4. maja očekuje se osveženje, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, zaključuje Đurić.

BONUS VIDEO: NEZAPAMĆENA OLUJA U ABU DABIJU - Lokalni stanovnici trče u sklonište

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)