TDM vam predstavlja Oventropovo podno grejanje i greške koje se najčešće prave prilikom njegove ugradnje

Promo

16. 04. 2024. u 10:00

TDM je ovlašćeni distributer Oventropa, poznatog evropskog proizvođača opreme za termo-tehničke instalacije, centralno i podno grejanje.

ТДМ вам представља Овентропово подно грејање и грешке које се најчешће праве приликом његове уградње

Foto: Promo

TDM je ovlašćeni distributer Oventropa, poznatog evropskog proizvođača opreme za termo-tehničke instalacije, centralno i podno grejanje.

U fokusu njihove poslovne filozofije su vrhunski kvalitet, inovativnost proizvoda, višedecenijsko iskustvo i profesionalizam kojim pristupaju poslu.

Investitori danas najčešće biraju podno grejanje kao vid kućnog grejanja. Njegove najvažnije prednosti su adekvatna temperatura u celom prostoru, veća energetska efikasnost korišćenjem ekoloških izvora toplote sa nižim parametrima, kao što su toplotne pumpe, kondenzacioni kotlovi ili solarni paneli, a važnu ulogu imaju i higijenski i estetski faktori.

Kompanija Oventrop već dugi niz godina proizvodi energetski efikasnu opremu za podno i zidno grejanje i hlađenje, koja je u skladu sa najnovijim energetskim i ekološkim standardima. Širok spektar raspoloživih rešenja i bogati asortiman merača protoka, regulacionih ventila, razdelnika, instalacionih ormara i automatike su razlozi zbog kojih se brojni kupci odlučuju za Oventrop opremu, a njihova najpoznatija referenca je železnička stanica Prokop u Beogradu.

Foto: Promo

Podno i zidno grejanje ili hlađenje u sistemu Oventrop garantuje:

–visok kvalitet i pouzdanost – 10 godina garancije i više od 50 godina veka trajanja

–znatne uštede zbog primene niskotemperaturnih izvora toplote (toplotnih pumpi, kondenzacionih kotlova)
–potpuno bezbedna upotreba koja je rezultat stroge kontrole kvaliteta i detaljnih laboratorijskih ispitivanja
–profesionalno tehničko savetovanje u bilo kojoj fazi: od ugovaranja, preko izvođenja do korišćenja
–osećaj potpune prijatnosti u svim prostorijama
–instalacije pogodne za osobe koje pate od alergija zbog eliminacije prašine koja se ne lepi za podlogu
–potpuno sakrivene instalacije koje pružaju veće mogućnosti uređenja enterijera
–jednostavniju kontrolu temperature sa bilo kog mesta u svetu zahvaljujući SMART inteligentnoj kontrolnoj automatici koja je povezana sa internetom.
Uprkos veoma rasprostranjenom mišljenju da je sistem podnog grejanja jednostavan za instalaciju, skrećemo pažnju na najčešće greške prilikom izbora i ugradnje podnog grejanja.

Nedostatak izolacije za sprečavanje vlage i buđi

Veoma je bitno da prilikom polaganja sistema podnog grejanja postavite izolaciju za sprečavanje vlage i buđi ispod cele površine grejne ploče. Ukoliko to ne uradite, može doći do prodiranja vlage iz zemlje kroz ploču i deformisanja sloja betona koji se postavlja na tlo, pa čak i do uništenja same ploče.

Neravan pod ili plafon

Betonska ploča ili plafon na koje se postavljaju izolacione ploče za podno grejanje treba da budu što ravniji, a to će omogućiti toplotnoj izolaciji bolje prijanjanje na podlogu. Svaka neravnina plafona ili poda može dovesti do njihovog kasnijeg pucanja.

Nedostatak ili loše napravljena dilatacija ploča pri konstrukciji objekta

Nakon postavljanja podloge za podupiranje, razvlači se zidna traka i postavlja toplotna izolacija na celoj površini namenjenoj podnom grejanju. Zidna traka odvaja ciljnu ploču od spoljnih i unutrašnjih vertikalnih pregradnih zidova. To omogućava slobodan i siguran rad grejne ploče kroz kompenzaciju termičkim proširenjem. Da ne bi pukla tokom nanošenja obloge, zidna traka mora biti postavljena oko perimetra grejne ploče bez istezanja na uglovima. Ukoliko ne postoji dilatacija zida, može doći do pucanja grejne ploče na mestu njenog kontakta sa vertikalnom pregradom, čak i do oštećenja podloge, kao što su keramičke pločice.

Dilatacija grejnih ploča

Često se zanemaruje dilatacija panela na vratima između dve odvojene prostorije, što kao posledicu ima veliku nedilatiranu grejnu ploču. Dodatni problem je određivanje visine dilatacije. Pravilno izvedena dilatacija počinje toplotnom izolacijom grejne ploče i proteže se preko debljine obloge zajedno sa podlogom, tako da u potpunosti odvoji dva susedna panela zajedno sa završnom oblogom.

Susedne grejne ploče trpe termičko proširenje, pojedinačno za svaki panel. Prolaz cevi između tih ploča ne sme biti previše čvrsto napravljen, jer to može dovesti do „rezanja“ tranzitnih cevi usled termičkog kretanja susednih ploča. To se može izbeći posebnom dilatacijom za tranzitne cevi, koja se zasniva na korišćenju posebnih zaštitnih plašteva dužine oko 50cm na mestu dilatacije tih ploča.

Greške u projektu

Danas je podno grejanje dominatni sistem grejanja u novogradnji i mora da zadovolji 100% potreba za toplotom. Najčešći uzroci grešaka pri instalaciji podnog grejanja su loš projekat i neadekvatan razmak cevi. Pogrešan obračun toplotne efikasnosti podnog grejanja dovodi do nedovoljno zagrejanog prostora i neprijatnosti za korisnike. Izvođači radova tada uglavnom povise temperaturu podnog grejanja. Posledica toga je pregrevanje poda, što ugrožava samu instalaciju, a stvara nervozu kod korisnika. Svaki pogrešno ugrađen podni grejač može se ispraviti isključivo zamenom celog poda.

Planiranje rasporeda i dužine grejača

Da bi sistem petlji za grejanje bio dobro postavljen, potrebno je od investitora dobiti precizne informacije o uređenju enterijera. Zahvaljujući njima izbegava se postavljanje podnog grejanja ispod plakara, tuš-kabine ili kade. Ipak, najveća greška pri ugradnji podnog grejanja je stavljanje predugačkih petlji za grejanje. Predugačka kola imaju velike gubitke pritiska, što ne može da otkloni čak ni cirkulaciona pumpa.

Pričvršćivanje cevi uz toplotnu izolaciju

Kako bi se uštedelo na komponentama, instalateri nekada koriste nestručno napravljene sisteme vezivanja cevi za toplotnu izolaciju koji su neadekvatni i podižu se prilikom nanošenja estriha – cementne košuljice ili glazure. Neujednačena debljina košuljice može izazvati lokalno pucanje grejne ploče i obloge, poput keramičkih pločica.

Izbor proizvođača opreme

Za optimalno funkcionisanje sistema podnog grejanja, neophodna je tzv. hidraulička regulacija svih grejača. To se postiže meračima protoka i regulacionim ventilom koji se ugrađuju u sistem podnog grejanja, sa ciljem njegove kontrole na osnovu temperatura izmerenih u prostorijama. Sistem sadrži i umetke za ugradnju automatizovanih aktuatora. Ukoliko ih proizvođač podnog grejanja nema u svojoj ponudi, znajte da ovakav sistem neće funkcionisati na zadovoljavajući način.

Izlivanje cementne košuljice

Prilikom izlivanja podova posebno se mora povesti računa o alatu koji se koristi, da ne bi oštetio postavljene cevi. Kada se nanosi obloga, obavezno treba napuniti cevi vodom pod pritiskom, kako bi se brzo uočila eventualna oštećenja cevi u fazi sipanja betona. Pri pravljenju trajne betonske košuljice, važno je pratiti preporuke za njenu minimalnu debljinu. Da bi se dobio beton koji je pogodan za polaganje, preporučuje se dodavanje takozvanih plastifikatora, jer bi se bez njih znatno povećala poroznost košuljice i smanjio bi se kapacitet toplotne provodljivosti poda i njegova mehanička svojstva. Zidne trake i dilatacije ne bi trebalo seći neposredno nakon izlivanja estriha. One bi trebalo da vire iznad košuljice dok se pod ne postavi, da bi se znalo na kom mestu se postavljaju dilatacije, na primer za keramičke pločice.

Briga o cementnoj košuljici

Vreme postavljanja košuljice je od 21 do 28 dana. Tek posle toga možete nastaviti sa procesom laganog grejanja estriha. Svako ranije grejanje sveže košuljice dovelo bi do prekomernog i prevremenog isparavanja vode neophodne za postupak vezivanja betona. Samim tim, izdržljivost poda bi bila mnogo manja. Neposredno nakon nanošenja estriha sistem podnog grejanja ne smete pomerati, čak ni radi zaštite napunjene instalacije od zamrzavanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave