DANAS SLAVIMO SVEŠTENOMUČENIKA IPATIJA: Veruje se da ga je usmrtila žena udarcem kamenom u glavu, a onda se njoj desilo ovo

Novosti online

13. 04. 2024. u 07:12

SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen sveštenomučeniku Ipatiju, episkopu gangrijskom.

ДАНАС СЛАВИМО СВЕШТЕНОМУЧЕНИКА ИПАТИЈА: Верује се да га је усмртила жена ударцем каменом у главу, а онда се њој десило ovo

Foto: Printskrin

Rođen je u Kilikiji; bio je episkop u gradu Gangri. Bio je na Prvom vaseljenskom saboru. Pročuven na sve strane zbog svog blagočestivog života i čudotvorstva.

Car Konstancije naredio beše da se izgradi Ipatijev lik još za života ovoga svetitelja, i taj lik držaše car u svome dvoru kao oružje protiv svake supostatne sile.

Vraćajući se jednom iz Carigrada, Ipatije bi napadnut u jednom tesnacu od jeretika, Novatijana, i otisnut s druma u neko blato. U tom jedna žena iz te družine udari ga kamenom u glavu, i tako svetitelj skonča svoj zemaljski život. No ona žena najednom poludi, i uze onaj isti kamen i udaraše njime samu sebe. Kad je dovedu na grob svetog Ipatija i pomole se Bogu za nju, isceli se po velikom milosrđu duha Ipatijeva, i požive ostatak života u pokajanju i molitvi.

Sveti Ipatije postrada i preseli se u večno carstvo Hrista Boga 326. godine.

BONUS VIDEO: PRIČE IZ HRONIKE: Nasilje kriju od roditelja zbog sramote

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)