ŠTA SU RAFALI - SAVREMENI LOVCI KOJE SRBIJA NAMERAVA DA KUPI: Evo zašto su to sjajni avioni (FOTO/VIDEO)

Novosti online

08. 04. 2024. u 17:07

PEDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić se posle važnih sastanka na početku zvanične posete Parizu osvrnuo na više važnih tema, među kojima je i eventualna kupovina aviona "rafal".

ШТА СУ РАФАЛИ -  САВРЕМЕНИ ЛОВЦИ КОЈЕ СРБИЈА НАМЕРАВА ДА КУПИ: Ево зашто су то сјајни авиони (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Upitan oko kupovine "rafala", predsednik Vučić je odgovorio:

- Veoma smo blizu odluci, a znaćete kada potpišemo ugovor. Kada govorite o ceni, u pitanju su letelice koje su među najskupljim na celom svetu. Nisu kao F-35, ali su mnogo skuplji od F-16. To su avioni 4++ generacije, mnogo bolji od naših MiG-ova.

Šta je "rafal" i koje su njegove karakteristike?

"Rafal" je višenamenski avion koji može da funkcioniše kao lovac, lovac-bombarder i izviđač za dejstvo po ciljevima u vazduhu, na kopnu i moru.

Foto: Printskrin

 

Ovaj tip aviona ima superkrstarenje, a bez uključivanja dodatnog sagorevanja motora, može da krstari brzinom od 1,4 maha.

Takođe, ima i smanjenu radarsku vidljivost koja je postignuta posebnim materijalima i RAM premazom, dok je specijalni premaz nanet na vetrobransko staklo i poklopac kabine.

Rafal se često smatra kompaktnim avionom, ponajviše jer je većina sistema integrisana u zmaj samog aviona, pa se na spoljašnjim nosačima mora nositi vrlo malo dodatne opreme.

Preduslov da će se novi avioni uspešno koristiti jeste da postoji stručni kadar, s obzirom da je za eskadrilu od 12 letelica potrebno bar 15 do 22 pilota, ali i na desetine pripadnika tehničke službe.

Foto: Printskrin

I Hrvatska je svojevremeno najavila nabavku "rafala". Ona je svojih 12 rafala platila 1,1 milijardu evra.

– "Rafali" su izvanredni avioni. Voleo bih kada bi mogli i mi da ih nabavimo. Možda nove. Za tri godine mislim da ćemo mi drastično da osnažimo ratno vazduhoplovstvo i PVO – izjavio je ranije Vučić.

BONUS VIDEO: Vučić u Parizu sa mladim srpskim naučnicima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!