MINISTARKA VUJOVIĆ POTPISALA UGOVOR: Kreće modernizacija Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Pirotu

Novosti online

03. 04. 2024. u 14:35

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas važan ugovor, na osnovu kojeg će biti modernizovan Regionalni centar za upravljanje otpadom u Pirotu izgradnjom kompostane za tretman zelenog i biorazgradivog otpada, čime se podižu standardi zaštite životne sredine i kvalitet života građana.

МИНИСТАРКА ВУЈОВИЋ ПОТПИСАЛА УГОВОР: Креће модернизација Регионалног центра за управљање отпадом у Пироту

Foto: Ivana Rošul

Vujovićeva je istakla da je izgradnja kompostane korak napred ka modernizaciji regionalnog centra, gde će se i zeleni otpad tretirati po savremenim standardima. 

- Izgradnja kompostane u Pirotu je značajan projekat. Postrojenje će imati kapacitet da tretira 12.000 tona otpada godišnje, i to zelenog baštenskog i biorazgradivog otpada, kao i mulja iz budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pirotu. Otpad tretiran u kompostani moći će ponovo da se upotrebi u skladu s principima cirkularne ekonomije. Kompost nastao od zelenog otpada, koji je i najkvalitetniji, može da se koristi u poljoprivredi, a tretiran biorazgradivi otpad i mulj mogu dalje da se koriste kao prekrivka na telu deponije ili u građevinske svrhe. Za građane je važno da znaju da, što se više otpada bude tretiralo i ponovo upotrebilo, to znači da će se manje količine odlagati na deponiju, čime se produžava vek njenog korišćenja i doprinosi boljoj zaštiti životne sredine - naglasila je Vujovićeva.

Foto: Ivana Rošul

Ministarka je navela da očekuje da će radovi na izgradnji početi u 2024. godini, dok je rok za realizaciju dve godine. 

Regionalni centar u Pirotu operativan je od 2013. godine i predstavlja primer dobre prakse kada je reč o upravljanju otpadom. Efikasniji rad Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Pirotu deo je vizije Srbija 2027 koju je predstavio predsednik Aleksandar Vučić. Ministarstvo zaštite životne sredine je za ovaj projekat obezbedilo sredstva iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske razvojne agencije. Aktivnosti na daljem unapređenju Regionalnog centra u Pirotu, pored izgradnje kompostane, predviđaju i zatvaranje ćelije 1 deponije i izgradnju ćelije 2, zatim izgradnju sistema za prikupljanje i tretman biogasa i procednih voda, kao i nadogradnju skladišnog prostora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima