SVAKE GODINE U SAOBRAĆAJU POGINE OSAM MLADIH FUDBALSKIH TIMOVA: Agencija za bezbednost saobraćaja pokreće kampanju "Na maturu bez automobila"

V.C.S.

12. 03. 2024. u 15:42

KAMPANjA "Na maturu bez automobila", kojom Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na maturante širom Srbije da pri odlasku i povratku sa maturskih proslava ne sedaju za volan, zvanično je otpočela danas u Kniću, gde je održana tribina za učenike trećeg i četvrtog razreda Srednje škole "Dobrica Erić".

СВАКЕ ГОДИНЕ У САОБРАЋАЈУ ПОГИНЕ ОСАМ МЛАДИХ ФУДБАЛСКИХ ТИМОВА: Агенција за безбедност саобраћаја покреће кампању На матуру без аутомобила

Foto Arhiva

Ove godine se za zajedničku realizaciju prijavilo 56 lokalnih samouprava, očekuje se učešće više od 12.000 mladih, a slogan je "Na putu do 0 ne turiraj - maturiraj!". U narednim danima, Agencija će održati tribine širom Srbije.

U saobraćaju svake godine u našoj zemlji život izgubi oko 100 mladih ljudi i biva povređeno oko 6.100. Skoro svakog vikenda prosečno pogine dvoje i svakoga dana bude povređeno oko 17. Samo lane je poginulo 89 mladih, što je više od osam fudbalskih timova!

Kampanja je, inače, pokrenuta 2014. godine, na inicijativu nastavnika i učenika Politehničke škole u Kragujevcu, koji su želeli da skrenu pažnju vršnjaka, ali i javnosti, kako se više ne bi ponovila tragedija sa maturske noći u ovom gradu, kada je smrtno stradala grupa maturanata, vraćajući se sa maturske večeri.

U okviru ovogodišnje kampanje mladi će moći da se informišu o rizicima nebezbednog ponašanja u saobraćaju i načinima kako ih izbeći.

Agencija ѕa bezbednost saobraćaja

 

- Ako se uzme u obzir specifičnost ciljne grupe koja je u fokusu ove kampanje, cilj je da se promovisanjem ispravnog ponašanja stvori novi obrazac ponašanja mladih ljudi, koji treba da dovede do smanjenja stradanja na putevima, posebno u periodu kada imamo pojačanu konzumaciju alkohola zbog maturskih proslava - kažu u Agenciji.

U lokalnim samoupravama biće organizovane tribine za mlade, na kojima će, pored izlaganja predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja, imati priliku da čuju i ličnu priču osobe koja je preživela saobraćajnu nezgodu usled koje je zadobila teške telesne povrede i trajni invaliditet. U okviru ovih aktivnosti uključena je i vežba sa tzv. "pijanim naočarima", s ciljem da ukaže na percepciju i negativne uticaje na rasuđivanje u alkoholisanom stanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?