VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA SVE VOZAČE: Pojačana policijska kontrola u narednih sedam dana, na dve stvari obratite posebnu pažnju

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

11. 03. 2024. u 07:57

PRIPADNICI saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova najavljuju pojačane kontrole saobraćaja u sklopu međunarodne akcije koja će trajati od 11. do 17. marta.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ВОЗАЧЕ: Појачана полицијска контрола у наредних седам дана, на две ствари обратите посебну пажњу

FOTO: Arhiva novosti

Fokus ove akcije biće na korišćenju sigurnosnih pojaseva tokom vožnje i pravilnom prevoženju dece u vozilima. Ova inicijativa deo je šireg međunarodnog napora, s obzirom na to da se istovremeno sprovodi u 30 evropskih zemalja članica organizacije Mreža saobraćajnih policija Evrope (ROADPOL).

Procenat korišćenja pojasa i prevoženja dece

Prema najnovijim istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, u Srbiji je oko 85 odsto vozača i putnika na prednjim sedištima koristilo sigurnosne pojaseve, dok je ovaj procenat značajno niži za putnike na zadnjim sedištima - svega 17 odsto. Još zabrinjavajuća informacija proizilazi iz podatka da svega 60 odsto roditelja prevozi svoju decu na zakonom propisan način.

Posledice nepoštovanja propisa

U 2023. godini, preko 100 vozača i putnika u putničkim vozilima izgubilo je živote usled nepoštovanja osnovnih mera bezbednosti poput korišćenja sigurnosnog pojasa. Ovi podaci jasno ukazuju na ozbiljnost situacije i potrebu za pojačanim merama kontrole i edukacije u vezi sa ovim pitanjima.

Saobraćajna policija je u istom periodu sankcionisala preko 172.000 učesnika u saobraćaju zbog nepoštovanja obaveze korišćenja sigurnosnog pojasa, kao i preko 4.200 vozača koji nisu pravilno prevozili decu. Ovi brojevi naglašavaju značaj strožih kontrola i podizanja svesti o važnosti pridržavanja saobraćajnih propisa radi očuvanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Kako bi se smanjio broj nezgoda i sačuvali životi, neophodno je da vozači i putnici shvate ozbiljnost situacije i počnu da pridaju veći značaj korišćenju sigurnosnih pojaseva i pravilnom prevoženju dece u vozilima. MUP poziva sve građane da budu odgovorni u saobraćaju i da se pridržavaju propisa radi očuvanja sopstvene bezbednosti, bezbednosti svojih putnika i svih učesnika u saobraćaju, preneo je Alo.

BONUS VIDEO: "DVA NAJVEĆA HEROJA ZA SRPSKI NAROD": Meštani Pambukovice oduševljeni posetom Vučića i Dodika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar