SRBATOM: U Srbiji nema povećanja radioaktivnosti nakon navodnog incidenta kod Temišvara

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

22. 02. 2024. u 00:18

DIREKTORAT za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije SRBATOM saopštio je večeras da u Srbiji nije zabeleženo povećanje radioaktivnosti i da rumunsko regulatorno telo za radijacionu i nuklearnu sigurnost nije izdalo zvanično saopštenje povodom pisanja medija o curenju radioaktivnog materijala u Temišvaru.

СРБАТОМ: У Србији нема повећања радиоактивности након наводног инцидента код Темишвара

Foto: Srbatom

-Automatske merne stanice u našoj zemlji nisu zabeležile povećanje radioaktivnosti, ističe se u saopštenju SRBATOM-a.

Kako se podseća, pema dostupnim informacijama, u temišvarskom Institutu za radijacionu higijenu prilikom redovnih merenja otkrivena je povišena radioaktivnost na ovoj lokaciji.

Rumunski ekspertski timovi utvrdili su da je povišena radioaktivnost lokalnog karaktera i da nema opasnosti po stanovništvo u okolini.

-Direktorat za radijacionu i nukelarnu sigurnost i bezbednost Srbije nastavlja da prati situaciju i redovno izveštava javnost, zaključuje se u saopštenju.

Prema pisanju rumunskih medija, danas je u toj zemlji izdato upozorenje o radijaciji, nakon što je u dvorištu zgrade Zavoda za javno zdravlje gde se nalazi laboratorija za radijacionu higijenu otkriveno radioaktivno zračenje.

Na lice mesta hitno su stigli specijalisti za detekciju radioloških materija i inspektori Nacionalne komisije za kontrolu nuklearnih aktivnosti, a tokom merenja uređaj je pokazao da su vrednosti bile daleko veće od normalne granice, prenosi Timis onlajn.

-CBRN tim je označio područje na granici prirodne radijacijske pozadine. Naglašavamo da nije bilo kontaminiranih osoba i da nema rizika za stanovništvo, jer je prostor u dvorištu laboratorije, dodali su predstavnici Inspektorata za vanredne situacije u Temišvaru.

Za sada nisu poznati detalji o supstancama koje su iscurele, niti se zna kada se to dogodilo.

U okolini ima nekoliko stambenih zgrada i porodilište, ali nije bilo potrebno donošenje dodatnih mera bezbednosti.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave