BALKAN BALKANSKIM NARODIMA : Srđan Graovac o diplomatskim dometima Milovana Milovanovića (VIDEO)

J. S.

21. 02. 2024. u 21:16

ISTAKNUTI srpski diplomata Milovan Milovanović (1863- 1912) bio je pravnik, naučnik i političar koji je na planu unutrašnje srpske politike početkom prošlog veka postigao značajne rezultate – podseća istoričar Srđan Graovac.

БАЛКАН БАЛКАНСКИМ НАРОДИМА :  Срђан Граовац  о дипломатским дометима Милована Миловановића (ВИДЕО)

Foto: KCNS

  Milovanović je bio  narodni poslanik, ministar privrede, pravde, finansija, inostranih poslova i predsednik vlade Kraljevine Srbije.Najveći uspeh  postigao je u diplomatiji  i spoljnoj politici Srbije, koju je vodio i kreirao od 1908. do 1912. godine.

-To je bilo vreme velikih potresa sa kojima se Srbija suočavala a koji su izazvani  Aneksionom krizom a potom i stvaranjem Balkanskih saveza, što je predstavljalo krunu Milovanovićeve karijere. Ideja „Balkan balkanskim narodima" bila je njegova vodilja kojoj je  stremio i, na kraju, i uspeo da  postigne taj cilj  – rekao je Graovac.

Model spoljne politike koju je Milovanović sprovodio  vezujući velike sile za Srbiju interesima a ne velikim i nerealnim zahtevima, predstavlja, smatra Graovac,  uzor koji bi i danas valjalo slediti.

Predavanje istoričara Srđana Graovca „Milovan Milovanović – Balkan balkanskim narodima“ može se pogledati na  Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave