DEVETI SLUČAJ MORBILA: Obolelo dete od četiri godine, delimično vakcinisano

B.B.

21. 02. 2024. u 14:15

U prestonici je potvrđen deveti slučaj obolevanja od malih boginja, potvrđeno je "Novostima" u Gradskom zavodu za javno zdravlje. Reč je o detetu starosti od četiri godine, koje je delimično vakcinisano.

ДЕВЕТИ СЛУЧАЈ МОРБИЛА: Оболело дете од четири године, делимично вакцинисано

Foto Shutterstock

Prema današnjem epidemiološkom preseku ovo je treći slučaj, pošto nešto ranije danas dijagnoza morbila dijagnostifikovana kod još dva pacijenta - majke(48) i sina (4).

Da podsetimo, prva dva slučaja morbila otkrivena su 8. februara kod srednjoškolca koji nije vakcinisan osobe i odrasle osobe koja je u medicinskoj dokumentaciji imala podatak da je preležala bolest. Nakon toga, 12. februara, od malih boginja je obolelo dete koje pohađa osnovnu školu, koje je imalo upalu pluća.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje ističu da je vakcinacija jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog imuniteta.

Međutim, upozoravaju da je potrebno da se 95 odsto dece vakciniše da bi se stekao kolektivni imunitet i sprečilo pojavljivanje novih slučajeva.

MMR vakcina se daje u dve doze deci u drugoj i sedmoj godini života. Pravovremeno data vakcina je u uzrastu od 12-15 meseci i u sedmoj godini, u okviru priprema za polazak u školu.

Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija, a komplikacije koje izaziva češće su kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida.

Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smrtnih ishoda nastaje upravo zbog te komlikacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)