"NOVOSTI" ISTRAŽUJU: Tinejdžere truju bez ikakvih posledica

J.D.Lj.

21. 02. 2024. u 09:46

Prekršajni sud u Beogradu je prošle godine, po prijavi, zbog točenja alkohola maloletnicima kaznio pravosnažno samo jedno pravno lice sa 300.000 dinara i jedno odgovorno lice sa 30.000 dinara.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Тинејџере трују без икаквих последица

Foto Shutterstock

Obojica okrivljenih platila su i troškove sudskog postupka od po 10.000 dinara, izjavila je, za "Novosti", predsednica ove pravosudne ustanove Olivera Ristanović. 

Na pitanje kako je moguće da je samo dvoje "zaradilo" kaznu, u gradu koji ima na stotine klubova i kafića koje često posećuju i maloletnici, Ristanovićeva je objasnila da je tako jer je u sud stigla samo jedna, odnosno dve prijave, po kojima je i postupano. 

Ovaj poražavajući podatak možda i najbolje odslikava zašto su ugostitelji, ali i svi drugi koji prodaju alkohol, opušteni kad je reč o ovom problemu, koji dođe u žižu javnosti tek kada se dogodi neki slučaj, u kojem se, kao prošle nedelje, čak 33 mladih otruje "žestinom". Na svu sreću, dvanaestoro njih, koji su sa žurke u klubu "Siner" završili na VMA na detoksikaciji na vreme su zbrinuti, a zatim pušteni kući na dalji oporavak. Zasad niko još nije procesuiran. 

Dan posle nemilog događaja koji se zbio u noći između 14. i 15. februara, u javnosti je plasirana informacija da je policija, navodno, podnela prekršajnu prijavu protiv N. B. (23), organizatora žurke u klubu "Siner", zbog točenja alkohola maloletnicima. 

- Ne isključujem mogućnost da je, zaista, protiv neke osobe napisana prekršajna prijava zbog navodne prodaje alkohola maloletnicima, ali ona još nije stigla u sud - naglašava Ristanovićeva. - Kad se to bude dogodilo, sud će postupiti po zakonu i ukoliko se utvrdi nečija krivica, sasvim sigurno izreći i odgovarajuće sankcije. 

Prema prvim informacijama, navodno prijava glasi na organizatora N. B. koji je iznajmio prostor za žurku u klubu, što nije neuobičajeno i prvi put, od kako je "Siner" otvoren krajem novembra prošle godine. Te večeri, za Dan zaljubljenih, prodato je navodno više od 600 karata, po ceni od 2.000 do 3.000 dinara, u zavisnoti od toga da li je biran manji ili veći separe. O tome da li je u klubu bilo maloletnih osoba organizator je rekao da "ne zna", a dan posle incidenta, preko "Instagrama" su se oglasili i iz "Sinera" sa tvrdnjom da je prostor te večeri bio iznajmljen za privatnu proslavu, ne navodeći i ko je "naručilac" i naglašavajući da uprava sa nemilim događajima koji su potom usledili nema nikakve veze. 

- Nisam policajac da tražim i proveravam dokumenta - navodno je novinarima, dan posle incidenta, rekao N. B. - U pitanju je bila privatna žurka, a ja sam samo posrednik u organizaciji. Ne želim više ništa da komentarišem, a ako me nadležni organi budu pozvali na razgovor, sasvim sigurno ću ispričati ono što znam. 

U međuvremenu se oglasilo i Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje je saopštilo da je formiralo predmet kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja. Za sada nisu dobili zatražene informacije, jer je slučaj još u domenu predistražnih radnji. 

ČAK 14 ČAŠICA LjUTE?

Kako objašnjavaju stručnjaci, količini alkohola u krvi od 2,8 promila odgovara otprilike popijenih 14 čašica rakije ili votke. Da li je piće, zaista, prodavano u klubu maloletnim osobama ili su ga pak deca sama unela unutra, utvrdiće istraga. Takođe, i o kojem je tačno alkoholu reč i proizvođaču, kako bi se utvrdile ili otklonile sumnje da je, kako se veruje, u pomenutom piću koje su deca konzumirala, bila veća količina špiritusa. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024