NERASKIDIVE VEZE SRBA S OBE STRANE DUNAVA : Izložba u Arhivu Vojvodine o Prvom srpskom ustanku (FOTO)

J. S.

14. 02. 2024. u 17:07

POVODOM 220 godina od Prvog srpskog ustanka, a u čast Dana državnosti Srbije, u Arhivu Vojvodine u utorak je svečano otvorena izložba originalnih arhivskih dokumenata „Odjeci Prvog srpskog ustanka kroz dokumenta Arhiva Vojvodine i Istorijskog arhiva Grada Novog Sada."

НЕРАСКИДИВЕ ВЕЗЕ СРБА С ОБЕ СТРАНЕ ДУНАВА : Изложба у Архиву Војводине о Првом српском устанку (ФОТО)

Foto: Arhiv Vojvodine

 Autori  postavke su Dejan Jakšić i Vladimir Ivanišević, arhivski savetnici  u vojvođanskom Arhivu.

U predstavljenoj  arhivskoj građi koja sadrži više od 50 dokumenata su i podaci  o odjecima srpskog ustanka u Austrijskoj carevini i o neraskidivoj vezi Srba sa obe strane Save i Dunava.

Ustanička Srbija u sačuvanim dokumentima prikazana je kroz saradnju, veze , nacionalnu  propagandu, trgovinu, korespondenciju državnih organa, bune u Sremu (Ticanova buna) i Banatu (Kruščička buna), zabranama srpskih knjiga, prebezima...

Foto: Arhiv Vojvodine

 O ovoj vrednoj izložbi, koja  sadrži više od  50 originalnih arhivskih dokumenata iz fondova Arhiva Vojvodine i Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, govorili su dr Nebojša Kuzmanović,direktor Arhiva Vojvodine, Petar Đurđev,direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada  i prof dr Vladan Gavrilović,istoričar.

- Izložbu smo priredili u čast Dana državnosti, ustanovljenog u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 15.februara 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, čime je započela srpska revolucija koja je,posle  10 godina, dovela do stvaranja prve slobodne države na Balkanu.- istakli su Kuzmanović i Đurđev.

Muziku za izložbu komponovao je mladi i daroviti Matija Jamina , kompozitor i muzički producent iz Beograda. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo