U DANU 16 OPERACIJA KAROTIDA: U Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" radno obeležili godišnjicu nove metode

R. D.

13. 02. 2024. u 07:00

LEKARI Instituta za kardivaskularne bolesti "Dedinje" juče su uradili čak 16 operacija karotioda, a svi pacijenti su dobro, bez komplikacija i već danas će, kako je "Novostima" potvrdio profesor dr Milovan Bojić, direktor Instituta, biti otpušteni kući.

У ДАНУ 16 ОПЕРАЦИЈА КАРОТИДА: У Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње радно обележили годишњицу нове методе

Ilijevski i Bojić, Foto Institut "Dedinje"

Ovoga puta timovi "Dedinja" nisu "jurili" rekord u broju intervencija, već su radno obeležili za njih poseban dan u oblasti vaskularne hirurgije, kada je pre šest godina profesor dr Nenad Ilijevski, vaskularni hirurg i upravnik Klinike za vaskularnu hirurgiju Instituta, primenio jednostavnu, ali revolucionarnu metodu ( ishemijski postconditioning) - jedinstvenu u svetu, koja je primenjena kod 350 obolelih.

- To je rezultiralo izvanrednim postoperativnim uspehom u lečenju pacijenata sa najtežim stepenom karotidne bolesti, kod onih čije su arterije na vratu obostrano značajno sužene, ili je jedna čak potpuno zapušena - priča prof. Bojić.

Smanjuje se rizik od šloga, Foto Institut "Dedinje"

Iako su rezultati operacija karotida u prestižnim ustanovama širom sveta slični i međusobno uporedivi, prof. Nenad Ilijevski, nakon višedecenijskog iskustva, primetio je da je čak i mala stopa smrtnosti ili moždanog udara značajna, posebno u situacijama kada se na godišnjem nivou obavlja veliki broj operacija. I- razvio je novu metodu. Ona se sastoji od usporavanja povratka krvi u mozak nakon operacije.

Suština nove metode bazirana je zapravo na produžavanju vremena klemovanja arterije nakon operacije. Umesto tradicionalnog pristupa, koji uključuje naglo i brzo puštanje krvi u mozak, nova metoda omogućava postepeno uspostavljanje protoka krvi nakon što arterija bude očišćena ili premošćena. Ovo omogućava mozgu da se postepeno prilagodi novim uslovima, čime se smanjuje rizik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...