OSLOBOĐENJE I OBNOVA DRŽAVE IDEJE VODILJE SRPSKOG VOŽDA: Napoleon uzdrmao Evropu, a Karađorđe Osmanlijsko carstvo

V. N.

14. 02. 2024. u 10:42

I PRE Karađorđa je bilo Srba koji su maštali o obnovi srpske države i nacionalnom ujedinjenju.

ОСЛОБОЂЕЊЕ И ОБНОВА ДРЖАВЕ ИДЕЈЕ ВОДИЉЕ СРПСКОГ ВОЖДА: Наполеон уздрмао Европу, а Карађорђе Османлијско царство

Foto Muzej Beograda, Muzej Srbije, Narodni muzej, Profimedija i Vikipedija

Ali, svi su oni, počev od Arsenija Jovanovića Šakabente do Save Tekelije i mitropolita Stefana Stratimirovića videli ujedinjene Srbe samo kao vazale u okviru Austrije ili Turske. Tek je Karađorđe, sa svojim saborcima smelo i "muški" zaiskao punu slobodu i pravu državu... Razumljivo je da je takva ideja razgnevila Turke, zabrinula Austrijance i oneraspoložila Ruse. Niko nije želeo novu, jaku i potpuno nezavisnu srpsku državu... 

To će i biti jedan od razloga što Karađorđe zapravo neće imati istinskih prijatelja van svoga naroda. I kad su ga tuđini pomagali, nisu se libili da mu stave do znanja da smatraju da potpunu slobodu i nezavisnu državu Srbi ne treba nikad da dobiju.Iako je brzo shvatio da je evropska diplomatija „veštičje kolo“, a Srbija uvek nečija prćija, teško se snalazio u evropskom diplomatskom klupku urota, laži i licemerstva, opsenarstva drskih glumaca otmenih evropskih dvorova. 

Jedino je na bojištu Karađorđe bio kod kuće. On je bio tu domaćin koji otvoreno, prsimice dočekuje osmanlijsku avet, kao što su heroji iz legendi dočekivali zmajeve i aždaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!