U MISIJI UBLAŽAVANJA PATNJE: Svečanim programom obeleženo 148 godina postojanja i rada Crvenog krsta

V. N.

07. 02. 2024. u 05:00

CRVENI Krst Srbije obeležio je juče 148 godi­na osnivanja i rada, što ga čini jednom od najstari­jih takvih ogranizacija u svetu.

У МИСИЈИ УБЛАЖАВАЊА ПАТЊЕ: Свечаним програмом обележено 148 година постојања и рада Црвеног крста

Predstavnici SPC, Vlade, Vojske Srbije na svečanoj akademiji, Foto Tanjug

Svečanosti u Muze­ju jugoslovenske kinoteke u Beogradu, prisustvovali su predsednik Crvenog kr­sta Dragan Radovanović, partijarh srpski Porfi­rije, ministarka zdravlja Danica Grujičić, mini­star za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pita­nja Nikola Selaković...

Dragan Radovanović rekao je da je Crveni krst Srbije osnovan među pr­vih 15 nacionalnih dru­štava u svetu, što ga či­ni jednim od najstarijih članova u porodici orga­nizacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca:

- Naša mreža nam omo­gućava da dođemo do sva­kog stanovnika kome je potrebna pomoć.

Imamo 37.000 volontera stalno i 32.000 povremeno. Samo u prošloj godini u aktiv­nostima je bilo obuhvaće­no 1,03 miliona građana, a distribuirano je 4.720 tona pomoći.

Patrijarh Porfirije rekao je da je neraskidiva veza krsta i hrišćanstva i da je Hristovo raspeće pokazatelj ljubavi prema narodu, ali i spasenje za njega.

- Krst predstavlja uvertiru za vaskresenje, za bolje. Krst je simbol spasenja. Jaka je veza kr­sta i humanosti, a snaga misije ove organizacije je požrtvovanost. Naša saradnja je od osnivanja do danas plodotvorna. Ljubav prema čoveku i humanost prema drugima veoma je važna i to smo mi kroz prethodnih 148 godina pokazali. Kako je i slogan ovogodišnjeg obeležavanja - "Darujem sa radošću, a radost da­rivanja je moja nagrada"- naglasio je patrijarh.

Ministar za rad, zapo­šljanje, socijalna pitanja Nikola Selaković pod­setio je da je Srbija svoj Crveni krst formirala pre Grčke, Rumunije, i da je u tome učestvovalo celo društvo.

- Budite ponosni na svoja dostignuća, a mi smo ponosni na part­nerstvo sa vama- rekla je šefica regionalne delegacije MKCK Jelena Stijačić i podsetila da je ova organizacija naj­veća humanitarna orga­nizacija na svetu čija je misija da ublaži ljudsku patnju, da zaštiti ljudski život i zdravlje pojedin­ca, pogotovo u oružanim sukobima.

Milosrđe i empatija na delu

MINISTARKA zdravlja Danica Grujičić rekla je da se sada suočavamo po ko zna koji put sa ratovima i onim što oni donose, a to su žrtve:

- Kroz različite simbole se pokazuje milosrđe i empatija. Crveni krst je taj pokušaj čovečanstva i vrlo je važan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima