OTKRIVANJE SPOMEN PLOČE: Tetovskim mučenicima u Vladičinom Hanu

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

12. 01. 2024. u 16:51

U SUBOTU 13. januara, u blizini Policijske stanice u Vladičinom Hanu, biće otkrivena spomen ploča Tetovskim mučenicima, viđenijim Srbima iz Tetova koji su pobijeni u ovom mestu za vreme Drugog svetskog rata.

ОТКРИВАЊЕ СПОМЕН ПЛОЧЕ: Тетовским мученицима у Владичином Хану

Foto: J. S.

U novembru 1943. godine, nakon povlačenja italijanske vojske iz Makedonije, bugarska okupaciona vojska ulazi u Tetovo i hapsi deset najuglednijih građana srpske nacionalnosti. Među uhapšenim Srbima bio je i Petar Starčević, nekadašnji šef žandarmerije Kraljevine Jugoslavije, jedan od najuglednijih ljudi u Tetovu i ugostitelj. Nakon hapšenja,  tetovske Srbe odvode u Vladičin Han, svirepo ih muče  i ubijaju 1. novembra 1943. godine.

Oni su sahranjeni na groblju u Prekodolcu, gde je podignut spomenik desetorici „Tetovskih mučenika“ pored crkve Svetog Nikole. Ploča je postavljena na mestu njihovog stradanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!