AKO NA NIKOLJDAN BUDE SUNČANO, EVO KAKVA NAS ZIMA ČEKA: Šta kaže narodno verovanje koje se prenosi s kolena na koleno

Novosti online

19. 12. 2023. u 13:58

UKOLIKO se desi da na dan slave Sveti Nikola budu prolećne temperature i sunčano vreme, zima i mraz će nas zadesiti usred proleća, kaže naše staro verovanje.

АКО НА НИКОЉДАН БУДЕ СУНЧАНО, ЕВО КАКВА НАС ЗИМА ЧЕКА: Шта каже народно веровање које се преноси с колена на колено

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović/SPC

- Ako se desi da na Nikoljdan greje sunce i da bude toplo kao što najavljuju, to znači da će nam verovatno zima biti duža. Prema verovanjima koja se prenose s kolena na koleno, u aprilu možemo da očekujemo mraz, što može da utiče na rano voće - kaže starina Tomislav Milić (87) iz okoline Leskovca, koji ceo život sakuplja i dalje prenosi narodna verovanja.

On podseća da verovanja predskazuju i da ukoliko na Badnji dan i Božić bude snega ili pravo zimsko vreme, cela godina će biti rodna.

Podsetimo, prema sezonskoj prognozi RHMZ-a, april će biti prosečno topao i prosečno vlažan mesec.

- U prvoj dekadi aprila moguća pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza. Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,4ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 9,6ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,2ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 18,6ºC - navodi se u sezonskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!