„NAČERTANIJE“ OKUPLJANJE SVIH SRBA U JEDNU DRŽAVU: Ilija Garašanin -Tajni spis, baziran na javnim idejama oslobođenja i ujedinjenja

V. N.

20. 12. 2023. u 10:09

NEMA dokumenta srpske novovekovne istorije o kome se toliko pisalo i oko koga se toliko žuči prolilo, kao što je „Načertanije“.

„НАЧЕРТАНИЈЕ“ ОКУПЉАЊЕ СВИХ СРБА У ЈЕДНУ ДРЖАВУ: Илија Гарашанин -Тајни спис, базиран на јавним идејама ослобођења и уједињења

Foto Muzej Srbije, Arhiv Srbije, Arhiv porodice Garašanin, dokumentacija „Novosti“ i „Borbe“, Fejsbuk i Vikipedija

Najčešće je nazivan jugoslovenskim ili velikosrpskim projektom, mada nije izostala i treća vrste kvalifikacija koje su „Načertanije“ izlagale kritici kao uskosrpski program.

„Načertanije“ je optuživano u nemačkoj i austrijskoj literaturi za Prvi svetski rat do koga je doveo srpski ekspanzionizam, kao i u debatama u Rajshtagu 30-tih godina, a na balkanskim prostorima za začeće „Velike Srbije“, za rađanje integralnog jugoslovenstva, i ko zna za šta sve još, da bi se spisak hipoteka (za sada) završio optužbama da je „Načertanije“ izvorište ideje etničkog čišćenja i građanskog rata na tlu bivše SFR Jugoslavije i da ga je stvorio najveći od svih fanatika - kreatora "velike Srbije".

Neki naši istorici poput Radoslava Perovića  su Garašaninu odricali čak i autorstvo zato što je koristio tekst Čeha Františeka Zaha kao predložak „Načertanija“. Drugi su poricali srpsko i isticali njegovo poljsko idejno poreklo. I tako redom - mahom sumnje i nerazumevanja bile su sastavni deo dekodifikacije istorijskog statusa ovog dokumenta.

Čovek ne može a da se ne zapita ne samo o stepenu naučnosti, već i o dobrom ukusu i zdravoj pameti kreatora tih tvrdnji. Zar je trebalo da dođe Poljak emigrant, honorarni službenik srpske vlade, pa da otkrije srpskom ministru da Srbija treba da se širi oslobođenjem i ujedinjenjem svoje porobljene braće na razne načine, pa i ulaskom u južnoslovensku zajednicu.

Sve te ideje su bile dobro poznate i neprekidno negovane još pre 1804. godine. Ilija Garašanin ih je samo pismeno uobličio i dao im status pisanog nacionalnog državnog programa Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis