ZAHTEVE NEKAKO PRIZNALI, SRPSKE ŽRTVE NE PRIZNAJU: Mediji u Hrvatskoj optužuju Vladu zbog skrivanja od javnosti preporuka IHRA o Jasenovcu

V.C.S.

13. 12. 2023. u 13:44

DA su vlada Andreja Plenkovića i hrvatsko ministarstvo kulture, na čelu sa Ninom Obuljen Koržinek, od tamošnje javnosti pola godine krili preporuke internacionalnog stručnog tima, koji je još u junu formirala Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust (IHRA), a vezano za Spomen-područje "Jasenovac", potvrdio je i hrvatski časopis "Nacional". Iz prepiske ovog lista sa tamošnjim Ministarstvom kulture proizlazi da je u strašnom logoru smrti bilo genocida nad Jevrejima i Romima, ali ne i Srbima!

ЗАХТЕВЕ НЕКАКО ПРИЗНАЛИ, СРПСКЕ ЖРТВЕ НЕ ПРИЗНАЈУ: Медији у Хрватској оптужују Владу због скривања од јавности препорука ИХРА о Јасеновцу

TV Hram

Kako su "Novosti" pisale, stručni tim IHRA obišao je letos Spomen-područje i dao nekoliko preporuka, među kojima su i kandidatura "Kamenog cveta" i područja memorijala za Uneskovu listu svetske baštine, kao i arheološka istraživanja prostora nekadašnjeg logora smrti. IHRA je takođe tražila i izmenu zakona o Spomen-području, promenu i unapređenje aktuelne postavke, jasno imenovanje odgovornih za zločine, organizovanje putujuće izložbe sa istorijom logora za široku publiku i škole. Zahtev je i da se obeleže mesta gubilišta u NDH sa vremenskom linijom, iz čega bi se video istorijski i društveni kontekst. Takođe je sugerisan bolji pristup spomeniku "Kameni cvet" Bogdana Bogdanovića, osiguranje održivog finansiranja memorijala, uključivanje međunarodno priznatih stručnjaka iz Hrvatske, Srbije, BiH i drugih zemalja, koji bi pomogli u izmenama postavke, kao i podnošenje zahteva ministarstvu pravde za dobijanje podataka o rođenju i smrti žrtava da bi se utvrdio njihov identitet.

FOTO: Arhiva novosti

Sve u svemu, u šest preporuka sabrano je 25 predloga, koje su "Novosti" objavile, a u isti dokument uvid je imao i "Nacional". Nakon toga su se novinari Drago Pilsel i Boris Pavelić obratili nadležnom ministarstvu kulture, iz kog su im implicitno, kako navode, potvrdili činjenicu da su vlasti "prećutale preporuke IHRA", a naknadno se ispostavilo da za njih nisu znali ni Jevrejska opština Zagreb, ni Srpsko narodno vijeće.

U odgovoru na pitanje "Nacionala" da li je javnosti prećutana poseta stručnjaka Jasenovcu i njihove preporuke, portparolka Ministarstva kulture i medija Renata Margaretić Urlić odgovorila je da su "preporuke neformalne ad hok skupine eksperata IHRA neobavezujući dokument", pa je i obaveštavanje javnosti očigledno bilo "neobavezujuće". Takođe je podsetila da Hrvatska ove godine predsedava zasedanjima "te neformalne skupine", sve do 29. februara sledeće godine.

FOTO: Dizajn Novosti

Ono što posebno šokira u odgovoru portparolke Ministarstva kulture i medija jeste deo u kom karakteriše Jasenovac kao mesto stradanja Jevreja, Roma i ostalih. Ona navodi da je vlada prihvatila preporuke "neformalne skupine" (koju čini 35 država) i dodaje: "U skladu sa preporukama novousvojene Povelje IHRA o očuvanju mesta stradanja, mesta Holokausta nad Jevrejima, genocida nad Romima i masovnih zločina, trajna su svedočanstva zločina iz prošlosti i trajna uspomena na njihove žrtve. Samo se primerenom zaštitom Spomen-područja i očuvanjem istoriografskih činjenica može sprečiti iskrivljavanje i falsifikovanje istorije."

BEZ KOORDINACIJE

UPRAVNIK Spomen-područja "Jasenovac" Ivo Pejaković na pitanje "Nacionala" da li je dobio uputstva Ministarstva kulturei medija i nalog da sprovede preporuke IHRA, decidno je rekao: "Razgovarali smo, ali nismo dobili nikakvo uputstvo ili nalog." Postavljanje informativnih ploča i vremenske linije ispred memorijala, kako je utvrdila ekipa "Nacionala", već je ranije postojalo u muzeju ili je dogovarano nezavisno od IHRA.

Dakle, "bežeći" od falsifikovanja istorije, portparolka Ministarstva kulture i medija pominje Jasenovac u kontekstu Holokausta i genocida nad Romima, dok genocida nad Srbima u izjavi - nema. Srbi, očigledno, za nju spadaju u "masovne zločine".

- Izjava Ministarstva kulture i medija data nedeljniku "Nacional" predstavlja veoma grub revizionistički čin zato što se u njoj prećutkuje zločin genocida počinjen nad Srbima za vreme ustaške tvorevine NDH - kazao je za "Novosti" Milorad Pupovac, predsednik SNV. - Taj zločin genocida bio je originaran zločin NDH i ostvarivao se svim sredstvima: eksterminacijom, prisilnom ekspatrijacijom i prisilnom asimilacijom. Šokirani smo mogućnošću da se ovakva izjava uputi javnosti u bilo koje vreme, a naročito u vreme predsedanja IHRA-om i u raspravi o preporukama njenog ekspertskog tima. Uzdamo se u to da je reč o grešci pojedinaca, a ne institucije, i da će institucija tu grešku ispraviti i ovde i na drugim mestima koje sada nećemo spominjati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije