OPORAVAK TEŽAK KAO INCIDENT: Napadnuta profesorka iz Trstenika, godinu dana posle nasilja koje je pretrpela u Tehničkoj školi (FOTO/ VIDEO)

S.BABOVIĆ

18. 11. 2023. u 18:00

- IDEM na posao svakoga dana i dajem sve od sebe - svedoči u ispovesti za "Novosti" profesorka Marija Stevanović, koja je pre godinu dana doživela nasilje u Tehničkoj školi u Trsteniku.

ОПОРАВАК ТЕЖАК КАО ИНЦИДЕНТ: Нападнута професорка из Трстеника, годину дана после насиља које је претрпела у Техничкој школи (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto: S. Babović

- Ipak, nije sve isto kao i pre nego da dogodi napad. Sporo je tekao oporavak, sve se nekako teško odvijalo. To je bio test za mene i ceo sistem. Ostalo je još samo da krajem novembra Viši sud u Kruševcu razmotri žalbe na prvostepene odluke o kaznama dva đaka.

N.Ž.(18), koji je profesorki izmakao stolicu na času i I.K.(17), koji je snimao događaj, u međuvremenu su završili školovanje. Protiv obojice je Više javno tužilaštvo pokrenulo postupak zbog krivičnih dela zlostavljanje i mučenje u saizvršilaštvu, odnosno, u slučaju N.Ž, i za krivično delo šumska krađa u saizvršilaštvu. I obojici je prvostepeno izrečena mera pojačanog nadzora organa starateljstva.

M.M(19), najstariji vinovnik incidenta još u maju je potpisao Sporazum o priznanju krivice sa Osnovnim javnim tužilaštovm u Trsteniku i izrečena mu je ista vaspitna mera. Iako su se završili prolongirani disciplinski postupci u školi, Marija je morala u novu borbu i to za fond časova. U školi gde je doživela nasilje na jesen ju je čekalo samo jedno odeljenje.

- Danas radim u dve biblioteke, u osnovnim školama "Živadin Apostolović" u Trsteniku i "Sveti Sava" u Čitluku, imam i nastavu u Tehničkoj školi u Trsteniku,kao i dopunu norme u biblioteci iste škole - nabraja Marija.

Godina borbe za  zdravlje

Prethodnu godinu obeležila je i borba za zdravlje, redovni odlasci kod lekara, razgovori sa psihijatrima, psiholozima. Ipak, najteže je bilo prošlog novembra, kada je javnost iz "Novosti" saznala za ceo incident.

- Tog dana, tri aktera incidenta su kasnila na čas - prisećala se napadnuta profesorka. - Kada su se priključili na nastavu, sve se dogodilo, ali, to nisam mogla da očekujem. Samo sam pitala učenika, zar ne zna da nije pristojno da stoji nekome iza leđa i on je u trenutku izmakao stolicu. Drugi učenik koji je bio negde pri kraju učionice je prišao i snimao, a tu je bio i treći učenik.

N.Ž. je izmakao stolicu, profesorka je pala i đaci su počeli da se smeju. Sve se to snimalo mobilnim telefonom u učionici, a materijal je ubrzo završio na društvenim mrežama. Vrlo brzo je stigao i da Marijinog sina, koji je u trenutku incidenta bio u istoj školi, i to u učionici preko puta kabineta engleskog jezika. Marija je tek na instistiranje porodice otišla kod lekara, koji su pozvali policiju.

Oglasili su se kolektiv škole, Đački parlament, roditelji, a fizičko i digitalno nasilje nad profesorkom osudili su i Ministarstvo prosvete, sindikati. O položaju nastavnika je počelo više da se govori, što Marija smatra nekom malom pobedom. Neprekidna eksploatacija snimka u medijima celog incidenta iz učionice, međutim, pogoršala je njeno zdravlje.

- Meni je od početka, kada se sve desilo, samo bila želja da se što pre oporavim, vratim među đake, kao i da se to više nikada ne ponovi ni u jednoj učionici u Srbiji, da svi budu zaštićeni  - kaže nam Marija.

BONUS VIDEO - PROFESORKA IZ TRSTENIKA PONOVO PRED ĐACIMA: "Polako savladavam strah i od same prostorije"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo