PIJE XII ĆUTAO O HOLOKAUSTU! Samo jednom je"Hitlerov papa" izgovorio reč "istrebljenje" i to tek na kraju strahota - 1945. godine

Milica Ostojić Specijalno za "NOVOSTI" Rim

10. 10. 2023. u 16:34

U RIMU, na Univerzitetu Gregorijana ispisuje se upravo nova istina o Rimokatoličkoj crkvi i ulozi pape Pija XII u skrivanju istine o Holokaustu. Decenijama skrivano, izlazi na svetlost dana, pokazuju arhivski dokumenti i svedočanstva najuglednijih svetskih istoričara, akademika, teologa, u koje su i "Novosti" imale uvod - "Hitlerov papa" ćutao je o Holokaustu!

ПИЈЕ XII ЋУТАО О ХОЛОКАУСТУ! Само једном јеХитлеров папа изговорио реч истребљење и то тек на крају страхота - 1945. године

Foto M. Ostojić

Ovo je, slažu se učesnici dugo najavljivane konferencije, "revolucionarni dan za istinu Rimokatoličke crkve koja se skrivala sve do 2020. godine i otvaranja arhiva koje je naložio sadašnji papa Franja":

- Sada se stiže do neporecive ponovne formulacije odnosa Crkve i javrejskog naroda.

Zajedno, juče su u odajama Gregorijana istupili izaslanik pape Franje, kardinal Pjetro Parolin, državni sekretar Svete stolice i rimski rabin Rav Rikardo di Senji. Obojica su iznela "ogromnu žalost zbog napada na Izrael i navela kako Crkva prati sa užasnim osećanjem bola zbog žrtava".

- Cilj ove konferencije je da se saopšti istina i iznesu dokumenti koji su ostali u mraku. Dokumenti pokazuju papu Pija XII u jednom drugom svetlu od onog kakav je imao u javnosti. Bitni su dokumenti, a oni objašnjavaju ulogu Vatikana u tom periodu Drugog svetskog rata. Istoričari će pred sobom imati godine rada kako bi se ustanovila istina, a Crkvi je porebno vreme za shvatanje te istine - naveo je kardinal Parolin.

Foto M. Ostojić

Glavni rabin Rima podsećajući da su "prošle decenije i da još bole otvorene rane preživelih Jevreja", ukazuje da će rezultati ovog istraživanja pojasniti šta je urađeno na način adekvatan, a šta nije...:

- Promenjeni su odnosi između hrišćana i Jevreja, Rimokatlička crkva nije volela Jevreje... bila je prepuna antijudaizma vekovima, kakvo je moralno opravdanje za ubijanje, Holokaust....

Nedvosmislena naredba

DR David I. Kercer bio je među prvim svetskim istraživačima koji su kročili u vatikanske arhive sa dokumentima iz perioda Drugog svetskog rata i ulozi Pija XII, "Hitlerovom papi". Akademik, naučnik, specijalizovan za italijansku istoriju, profesor antropologije na Braun unverzitetu u Njujorku napisao je više knjiga o papama i odnosu sa Musolinijem i Hitlerom:

- 16. oktobra 1943. papin ministar naredio je, što je šest sedmica kasnije sporovedeno, pokupiti i oterati Jevreje u koncentracione logore.

Oba aktera, prvog od tri dana konferencije u Rimu, možda i ključni akteri razotkrivanja istine o Piju XII, istinski su prisutne u sali ostavili bez teksta, navodeći da se iz pronađenih dokumenata u okviru teme "Obrazloženja i odluke Pija XII o fašizmu, nacionalizmu i komunizmu u nameri da balansira svoje uloge poglavara Crkve i Svete stolice", vidi da je Pije sve znao i ćutao.

Dr Đovani Koko, vatikanski arhivist, naslovio je svoje istraživanje "Reči, tišina i nerazumljivost", što je, kako je istakao, karakteristika pape Pija XII.

- Samo je jednom Pio XII izgovorio reč istrebljenje - iznosi Koko detalje ovih dokumenata. - Samo na Božić, na radio-talasima izgovara reč da neki narod strada samo zbog roda. Posle rata nije priznao da je znao, ćutao je, a tek na kraju ratnih strahota, 1944, izgovara reč "deportovani", dok tek 1945. izgovara "istrebljenje". Nikada nije izgovorio reč koncentracioni logori, govorio je o Poljskoj i stradanju Jevreja. Tokom 1951. prvi put u Vatikanu se čuje reč okupacija i istrebljenje, ali iz usta poljskog ambasadora, a papa to pripisuje nacizmu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024