ZA DAN POPRAVILI SRCA 10 PACIJENATA: Operisali srčane i aortne zaliske, urođene mane, ugrađivali bajpas

B. R.

10. 10. 2023. u 08:23

NOVI cilj, i novi rekord - tako su lekari Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" započeli sedmicu u kojoj slave 45 godina rada ove ustanove: za jedan dan uradili su juče 10 minimalno invazivnih zahvata na srcu, a toliki broj hirurških intervencija u jednom danu ranije nije postigao nijedan kardiovaskularni centar u Srbiji, regionu, verovatno ni u Evropi.

ЗА ДАН ПОПРАВИЛИ СРЦА 10 ПАЦИЈЕНАТА: Оперисали срчане и аортне залиске, урођене мане, уграђивали бајпас

Foto Institut Dedinje

Profesor dr Milovan Bojić kaže da je ovo poklon srpskoj kardiohirurgiji od Instituta koji je uveo na desetine novih metoda u kardiohiruršku praksu, od kojih su neke baš na "Dedinju" prvi put urađene u svetu.

- Od jutra se radi u pet operacionih sala, operiše 15 hirurga, a u timovima je ukupno 50 ljudi - kaže za "Novosti" upravnik Klinike za kardiohirurgiju doc. dr Slobodan Mićović. - Sve su to minimalni invazivni zahvati, bez otvaranja grudnog koša, od kojih su dva rekonstruktivna, odnosno popravka srčanih zalistaka, dva pacijenta imaju urođene srčane mane, kod dva radimo bajpas-operacije na kucajućem srcu, a ostali zahvati su bili zamena aortnog zaliska.

Foto N. Skenderija

Dr Milovan Bojić

Svih 10 pacijenata, prema rečima dr Mićovića, bili su na listi čekanja, a prvih petoro je iz operacionih sala izašlo do podne.

- Sigurno u Evropi nigde u jednom danu nije urađen ovoliki broj operacija - kaže dr Mićović. - To je prednost našeg timskog rada, i činjenice da su svi hirurzi edukovani tako da mogu da urade sve vrste zahvata. Minimalni invazivna hirurgija je naš strateški cilj, a sigurno i budućnost kardiohirurgije. Ovako zbrinuti pacijenti u intenzivnoj nezi ostaju samo jedan dan, četvrtog dana od operacije se već otpuštaju kući, a uz taj komfor mnogo su ređe i postoperativne komplikacije operativnog mesta.

Profesor Bojić objašnjava da su u "Dedinju" deset godina ovladavali tehnikom minimalno invazivne hirurgije, i usavršili je do najvišeg mogućeg nivoa:

- Sve naše ekipe obučene su da u jednom danu mogu da iznesu i ovakav program, kao i anestezija, perfuzija, biohemija i transfuzija da ga podrže.

Foto A. Stanković

Dr Slobodan Mićović

OBUKA LEKARA OD EVROPE DO AFRIKE

INSTITUT je za 45 godina, iz polumontažne zgrade vaskularne hirurgije, najpre izrastao u "Dedinje 1", a onda 2022. u ultramoderno "Dedinje 2" - kaže profesor Bojić. - Sada je to gigant u evropskim i svetskim razmerama. Od početnih 60 zaposlenih stigli smo do 1.000. Počeli smo u nekoliko hirurških sala, a sada ih imamo 11 plus šest angio-sala. Mi smo nastavna baza za tri medicinska fakulteta, referentni centar za edukaciju lekara iz velikog broja zemalja EU, Azije i Afrike, najagilniji smo naučni institut u zemlji, sa 50 doktora medicinskih nauka i 70 naučnih saradnika i istraživača. Sutra ćemo i svečano proslaviti jubilej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost