KRAJINA NASTALA PREKASNO: Istoričar Ognjen Karanović o srpsko-hrvatskim odnosima na kraju 20. veka (VIDEO)

J. S.

30. 09. 2023. u 16:16

PREDAVAČ naglašava da istorijat Republike Srpske Krajine povesno i periodizacijski korespondira sa poslednje četiri godine egzistencije srpskog etnosa na prostoru negdašnje Vojne krajine. Navedena područja osim u kratkim istorijskim intervalima nikada nisu bili delovi hrvatske države, u prvom redu zato što ona nije ni postojala od 1102. godine, pa sve do 1941. i ponovo 1991. godine.

КРАЈИНА НАСТАЛА ПРЕКАСНО: Историчар Огњен Карановић о српско-хрватским односима на крају 20. века (ВИДЕО)

KCNS

Predavač je kazao da ne postoji uzročno-posledična veza između uspostavljanja RSK 19. decembra 1991. godine i faktičkog nestanka srpskog nacionalnog i pravoslavnog konfesionalnog identiteta na datom prostoru 1995. godine.Svojevrsni paradoks,smatra ovaj istoričar, svakako predstavlja činjenicu da je posle kratkotrajnog postojanja ove najzapadnije srpske države na kraju prethodnog stoleća, a posle viševekovnog života srpskog etničkog kolektiviteta na pomenutim prostranstvima (čije početke možemo da datujemo još u periodu srednjeg veka), Srba u Hrvatskoj „praktično nestalo“.

Time su se,zaključuje Karanović, na najzlokobniji način obistinile monstruozne pretnje Franje Tuđmana iz jula 1995. godine, a strasne nade predvodnika hrvatskog nacionalnog pokreta od Ante Starčevića, preko Josipa Franka do Ante Pavelića.

U nastavku tribine Karanović je predstavio govorio o istorijatu Srpske Krajine u datom periodu, s posebnim akcentom na interpretaciju istorijskih činjenica nastalih u vezi sa zločinačkim operacijama hrvatskih oružanih snaga u toku bitaka za Miljevački plato iz juna 1992. godine, Maslenica iz januara i februara 1993. godine i Medački džep iz septembra 1993. godine.

Takođe, predstavio je genezu i sudbinu predloga mirovnog plana Z-4, uz konstataciju da bi uzrok stravičnoj sudbini Krajšnika iz 1995. godine trebalo potražiti u konstelaciji odnosa snaga između rešenosti hrvatskih nacionalnih elita da fizički i biološki uklone svaki trag srpskog kolektivnog identiteta sa prostora savremene Hrvatske, s i potpune nespremnosti i nesnalažljivosti, kao i tradicionalne razjedinjenosti srpskih nacionalnih elita iz Beograda i Knina u poduhvatu očuvanja srpskog etničkog korpusa na tom prostoru.

- Iz ovog razloga, Republika Srpska Krajina je nastala prekasno, odnosno u trenutku  kad je njeno vreme došlo, istovremeno je neumitno i prošlo – kazao je Karanović.

Predavanje istoričara Ognjena Karanovića „Republika srpska Krajina od 1992.do 1995.i srpsko - hrvatski odnosi na kraju 20.veka“ može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)