VOZAČI, PRIPAZITE VAŠA VOZILA: Evo kako kod nas lopovi najčešće obijaju automobile

Novosti online

19. 09. 2023. u 11:35

KRAJNjE neobično je zazvučalo saopštenje prošle nedelje koje je poslala policija vozačima da pričuvaju svoje automobile od krađe, a još čudniji zvanični podatak da se oko 60 odsto automobila ukrade jer vozači ostave ključ u bravi. Nije ovakva neopreznost jedini uzrok krađe. Što su sistemi za zaštitu automobila pametniji, lopovi su veštiji.

ВОЗАЧИ, ПРИПАЗИТЕ ВАША ВОЗИЛА: Ево како код нас лопови најчешће обијају аутомобиле

Foto: Depositphotos

Ključ u vozilu, uključen motor, i 10 sekundi u prodavnici dovoljno je da kola nestanu. Pre 15 dana tako je ukraden automobil na Voždovcu, ali je počinilac uhapšen. Upravo se na taj način najčešće krade auto u Beogradu. Ili vozači zaborave da zaključaju vozilo ili ključ nakratko ostave u bravi. Ovo se najčešće dešava u centralnim gradskim opštinama, na Novom Beogradu i u Zemunu, kaže policijska statistika.

- U prigradskim opštinama vlasnici imaju tu naviku da tokom noći ostavljaju ključeve u vozilima u dvorištu, što koristi izvršilac i odvozi auto - kaže šef odseka za suzbijanje delikata na motornim vozilima u MUP-u Boško Sekulović.

Od januara do septembra podaci MUP-a pokazuju da je broj krađa vozila smanjen za 28 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Statistika prikazuje da se svakog drugog dana ukrade po jedno vozilo, dok su se 2017. krala tri u jednom danu. Čak su velike osiguravajuće kuće pre 15-20 godina tražile od policije da utiču na smanjenje broja ukradenih vozila. I danas, kao i tada, ako ne postoji, elektronska ili mehanička zaštita se, svakako, preporučuje. To obeshrabruje lopove. I u automehaničarskim radnjama kažu da u poslednje vreme imaju manje posla oko obijenih kola prilikom pokušaja krađa.

- Bilo je pre dosta, ali mi se čini da nije kao ranije, da manje kradu nego što su ranije, kola verovatno imaju bolju zaštitu nego što su imala. Oko 200-300 evra je ful zaštita neka, a najbolji vid je kasko osiguranje - objašnjava Nenad Marković iz Auto-centra.

Osiguranje jeste najsigurnije rešenje, kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja, a novac koji se izdvoji za to je obično daleko manji nego vrednost vozila.

- Postoji više ugovora sa kasko osiguranjem, zavisno od osiguravajuće kuće, ali kasko osiguranje je jedino što nam obezbeđuje stopostotnu zaštitu u slučaju štete ili krađe vozila - kaže pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Mirko Koković.

Sve više elektronike u automobilima ne obeshrabruje kradljivce. Sve više koriste visokotehnološke alate na senzorima i elektronskim sistemima. Pre toga uklone branik ili drugi deo auta kako bi došli do kompjuterskog sistema. Oprema koju koriste nije skupa, a uređaji izgledaju kao telefon ili zvučnik.

- Pojedina vozila se falsifikuju, neka se seku radi distribucije delova putem oglasa na internetu, ali bitno je da više od pola vozila bude pronađeno - kaže šef odseka za suzbijanje delikata na motornim vozilima u MUP-u.

Najviše se kradu vozila nemačkih proizvođača. Obično to bude na javnim parkinzima, ispred tržnih centara, stadiona. Dešava se i da kradljivci namerno izazovu sudar i dok je žrtva u šoku i zove policiju drugi počinilac iskoristi priliku i ukrade auto.

Lopovi prate napretke u tehnologiji, pa sa razvitkom sistema za odbranu kola, razvijaju se i alati za obijanje. Za kradljivce vozila zakon propisuje novčanu i kaznu zatvora do pet godina. Kazna je ista bez obzira na to da li se ukrade auto od 100.000 evra ili od 1.000.

(RTS)

BONUS VIDEO:

SPEKTAKL ZDRAVKA ČOLIĆA U VRŠCU: Koncert trajao tri sata, sa njim pevali i desetogodišnjaci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona