TAKMIČENJE OSUĐENIKA U IMITACIJI I GLUMI: Održana Manifestacija "Tajna" u Okružnom zatvoru u Smederevu

Novosti online

08. 09. 2023. u 17:53

OKRUŽNI zatvor u Smederevu obeležio je Dan zatvora i manifestaciju "Tajna" na kojoj se takmiče osuđenici u glumi i imitaciji.

ТАКМИЧЕЊЕ ОСУЂЕНИКА У ИМИТАЦИЈИ И ГЛУМИ: Одржана Манифестација Тајна у Окружном затвору у Смедереву

Foto N. Živanović

Reč je o festivalu koji se održava već peti put, a čija je uloga bitna kako za osuđenike, tako i za zaposlene u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

- Želeli smo da napravimo manifestaciju drugačijeg karaktera koja će pružiti osuđenim licima mogućnost da iskažu talenat i potencijal u imitiranju ili glumi. Prijavio se rekordan broj učesnika, a on iznosi 22 osuđenika iz 11 zavoda - istakla je vaspitačica smederevskog zatvora Danijela Ikanović.

Foto: N. Živanović

 

Da među sankcionisanim učesnicima vlada pozitivna, ali pomalo i takmičarska atmosfera, naveo je jedan od aktera događaja.

- Uložili smo dosta truda i rada, očekujemo dobre rezultate. Imamo mogućnost da steknemo prelepa iskustva koja nauče čoveka novim stvarima i okrenu ga pravim vrednostima. Festival u Smederevu je jedinstven po tome što je komičnog karaktera i što iz nas oslobađa nešto što će nasmejati druge, "lečeći" ih istovremeno - reči su zatvorenika S. D.

Foto: N. Živanović

 

Događaj je svojim dolaskom uveličao i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

- Festival je postao deo tradicije naše uprave. Uprkos tome što deluje jednostavno, činjenica je da se iza manifestacija ovakvog tipa kriju veliki rad i logistički zahtevne operacije. Mesecima unazad angažovane su službe tretmana koje selektuju lica koja mogu da nastupe i pružaju im podrušku u vidu priprema - naveo je Dejan Carević, napominjući da je u ovom procesu resocijalizacije najvažnije to što će osuđenici videti da postoje ljudi kojima je stalo da oni promene nešto u svom životu.

Upravnik Okružnog zatvora u Smederevu Goran Pavlović napominje da je organizacija ovakvog dogajađaja izrazito bitna za zaposlene.

- Cilj manifestacije je resocijalizacija osuđenih lica. Prisutan je naravno i takmičarski duh, ali za nas radnike u ovoj ustanovi svi su pobednici.

Foto: N. Živanović

 

Pomenuta smederevska ustanova, pored pomenutog festivala, i na druge načine brine o prilagođavanju osuđenih lica u društvo.

Pored toga što ova ustanova sedam godina vodi zatvorsku ekonomiju koja se prostire na površini od skoro dva hektara, a na kojoj se, između ostalog, uzgajaju jabuke i šljive, Okružni zatvor u Smederevu obezbedio je i mogućnost školovanja.

- Mi smo u tekućoj godini imali šokolovanje osuđenih lica koja su po prvi put dobila i diplome u okviru naše ustanove. Kako ne bi došlo do nekog vida diskriminacije, na diplomama nije istaknuto gde su stekli osnovno obrazovanje, već je naveden samo naziv škole "Dositej Obradović" sa kojom je Ministarstvo prosvete obezbedilo saradnju.

Pavlović dodaje da je smederevski zatvor aplicirao i za mogućnost sticanja srednjeg obrazovanja za osuđena lica, a to bi podrazumevalo sticanje zannja za deficitarna zanimanja kao što su kuvari, konobari, varioci i bravari...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA I SRAMOTA: Ovo je Novak Đoković doživeo u Rimu