POSLE KRAKENA, U SRBIJI POTVRĐENO I PRISUSTVO NOVE VARIJANTE OMIKRONA: Oprez stigao Eris!

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

07. 09. 2023. u 12:11

U SRBIJI se beleži manji porast broja inficiranih kovidom, ali kako napominju u Institutu "Batut", klinička slika inficiranih tokom prošlog meseca bila je blaga i nije bilo komplikovanih slučajeva. Ipak, epidemiolozi su saglasni da je neophodan oprez, čak je poželjno i da se nose maske, jer školska godina je uveliko počela, a povratnici sa letovanja mogu da donesu nove varijante kovida.

ПОСЛЕ КРАКЕНА, У СРБИЈИ ПОТВРЂЕНО И ПРИСУСТВО НОВЕ ВАРИЈАНТЕ ОМИКРОНА:  Опрез стигао Ерис!

D.N.

Posle krakena, koji je u Srbiji potvrđen još u februaru, juče je Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine saopštio je, u okviru rutinskog nadzora nad virusom korona, identifikovao prisustvo podvarijante omikron EG.5 (Eris).

Doktor sci. med Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja na beogradskoj opštini Savski venac, kaže i da konkretne brojke na terenu potvrđuju manji porast broja inficiranih u odnosu na jun i jul ove godine:

- Poslednja dva dana avgusta i prvih pet dana septembra mi smo u ambulanti za respiratorne tegobe imali 150 prvih pregleda, a od tog broja bilo je 17 kovid pozitivnih. Međutim, to je skoro duplo manji broj u odnosu na isti period prošle godine.

Doktor Branko Joković, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja na beogradskoj opštini Zvezdara, kaže da i u ovoj ustanovi imaju posebnu ambulantu u koju se javljaju pacijenti sa temperaturom i respiratornim tegobama.

- Tih pacijenata ima svakodnevno i mnogi su pozitivni na kovid, ali imaju blagu kliničku sliku - kaže dr Joković. - Zavisno od težine simptoma radi im se analiza krvne slike, eventualno rendgen, a terapija je simptomatska i zasad nema teških slučajeva.

Iz "Batuta" navode da bez obzira na to što maske više nisu obavezne, osetljive grupe, odnosno hronični bolesnici, i stariji, trebalo bi da ih koriste na mestima gde je mnogo ljudi.

- Veoma je važno da osobe sa simptomima akutne respiratorne infekcije, poput kašlja, temperature, curenja iz nosa, potraže pomoć lekara, da bi dobile adekvatnu terapiju kako bi se sprečile eventualne komplikacije - kažu u "Batutu".

Curenje iz nosa, peckanje očiju i malaksalost, simptomi su koji ovih dana muče mnoge, ali njihov razlog je u činjenici da je vazduh pun polena ambrozije, koji je jedan od najjačih alergena.

- Alergijski rinitis teško može da se pomeša sa kovidom - kaže dr Svetlana Valjarević, specijalista ORL Kliničko-bolničkog centra "Zemun". - U slučaju alergije nema temperature, kao ni velike malaksalosti i bolova u mišićima. Činjenica je i da alergija može da dovede do malaksalosti, ali to je uglavnom blaži zamor.

Svetom hara i pirola, takođe podvarijanta omikrona, ali njeno prisustvo u našoj zemlji, zasada nije registrovano.

Beba zbrinuta u "Mišoviću"

U KLINIČKO-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" zbog kovida hospitalizovana je beba od tri i po meseca.

- Roditelji su privatno uradili test i saznali da je dete pozitivno - kaže dr Olivera Ostojić, načelnica Dečje klinike u KBC "Dr Dragiša Mišović". - Mi smo bebu primili na praćenje zbog visoke temperature. Ona je sad dobro tako da ćemo je danas ili sutra otpustiti.

Doktorka Ostojić napominje da još nemaju priliv dece pozitivne na kovid ni iz njihove ambulante ni iz drugih centara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)