KORONA BROJKE RASTU: Za 7 dana virus potvrđen kod skoro hiljadu osoba

Novosti online

07. 09. 2023. u 18:53

ZA poslednjih 7 dana korona virus potvrđen je kod 964 osoba, što je u odnosu na prošlu sedmicu za 278 pozitivnih testova više.

КОРОНА БРОЈКЕ РАСТУ: За 7 дана вирус потврђен код скоро хиљаду особа

Foto D. Milovanović

Istovremeno, od prošlog četvrtka do danas, testirano je 5.647 osoba, što je za skoro 1.000 više u odnosu na prethodnih 7 dana kada je testirano 4.705 osoba.

Preminulih osoba, na sreću nije bilo, a trenutno nema ni hospitalizovanih osoba u bolnicama.

Od prvog slučaja kovida 19 u Srbiji do danas u našoj zemlji je obrađeno 13.068.145 testova, od kojih je 2.547.846 bilo pozitivno.  

U Srbiju je, stigla i podvarijanta omikron soja, Eris, koji je dijagnostikovan u Južnobačkom okrugu tokom rutinskog nadzora nad ovim virusom. 

- Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine je identifikovao prisustvo varijante Omicron, podvarijanta EG.5 (Eris) analizom genoma virusa SARS-CoV-2 metodom sekvencioniranja nove generacije - navodi se u saopštenju Instituta.

Dodaje se da identifikovan iz uzorka biološkog materijala koji je obezbeđen 30.avgusta 2023. godine, u okviru rutinskog nadzora nad kovidom 19 i to teritoriji Južnobačkog okruga - navodi se u saopštenju Instituta.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je navela da ova podvarijanta ne predstavlja veliku opasnost po javno zdravlje, i da nema dokaza da izaziva teže oblike bolesti u odnosu na druge sojeve koji cirkulišu.

Simptomi ove varijante se ne razlikuju od drugih, a to su temperatura, kašalj koji ne prestaje, promene čula ukusa i mirisa, umor, curenje iz nosa, bol u grlu.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: Dno je probijeno: Dok poslanik priča o lečenju bolesne dece, opozicija viče i pravi cirkus

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)