SAMO SA OVE PLANINE U SRBIJI VIDI SE CELO NEBO: Mladi stižu da proučavaju svemir (FOTO, VIDEO)

S.BABOVIĆ

17. 08. 2023. u 13:03

PLANINA Jastrebac kod Kruševca je najšumovitija na Balkanu, ali je ujedno i najbolje mesto za pročuvanje pojava na nebu.

САМО СА ОВЕ ПЛАНИНЕ У СРБИЈИ ВИДИ СЕ ЦЕЛО НЕБО: Млади стижу да проучавају свемир (ФОТО, ВИДЕО)

FOTO: AU Eureka

Mladi iz cele Srbije dolaze sutra na Jastrebac da u okviru 7. Astronomskog kampa proučavaju fenomene u svemiru. Interesovanje za astronomiju je ove godine bilo izuzetno, pa su i udvostručeni kapaciteti kampa.

- Imamo 25 učesnika, koji će slušati zanimljiva predavanja o arheoastronomiji, svemirskom preduzetništvu, imaće prilike da nauče osnovne pojmove iz astronomije - najavljuju u AU „Eureka“ iz Kruševca.

Kamp traje do 20. avgusta, a ceo događaj podržalo je više gradskih institucija, kao i MENSA Srbije.

Млади из целе Србије долазе сутра на Јастребац да у оквиру 7.Асторномском кампа проучавају феномене у свемиру. Интересовање за астрономију је ове године било изузетно, па су и удвостручени капацитети кампа. Имамо 25 учесника, који ће слушати и занимљива предавања о о археоастрономији, свемирском предузетништву, имаће прилике да науче основне појмове из астрономијенајављују у АУ „Еурека“ из Крушевца. Камп траје до 20.августа, а цео догађај подржало је више градских институција, као и МЕНСА Србије.

Astronomsko udruženje „Eureka“ ima 20 aktivnih članova, ali u toku godine od 500 do 1.000 Kruševljana, najviše učenika, uključeno je u posmatranje nebeskih fenomena.

Broj zaljubljenika u svemir, međutim, još je i veći, budući da se i brojna predavanja organizuju onlajn. Jutjub - kanal „Eureka kutak“ ima 1.600 aktivnih pratilaca, a Instagram - stranica kruševačkih astronoma - 25.000 pratilaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!