KRAJIŠNICI STIŽU NA PETROVAČKU CESTU: Počast stradalima na mestu gde je hrvatska avijacija bombardovala srpske izbegličke kolone

SRNA

04. 08. 2023. u 11:10

STANOVNIŠTVO zapadnokrajiških opština došlo je na Petrovačku cestu na mesto gde je 1995. godine hrvatska avijacija bombardovala srpske izbegličke kolone i gde će danas rukovodstva Srpske i Srbije odati počast stradalima.

КРАЈИШНИЦИ СТИЖУ НА ПЕТРОВАЧКУ ЦЕСТУ: Почаст страдалима на месту где је хрватска авијација бомбардовала српске избегличке колоне

Foto: SRNA

Poseban detalj na Petrovačkoj cesti su članovi Amaterskog kulturno-umetničkog društva "Mira Lukač" iz Drvara, koji su bili deca izbegličke kolone, a danas su došli u drvarskoj narodnoj nošnji sa ličkim kapama.

Foto: SRNA

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić u razgovoru za Srnu rekla je da je Krajina danas tužna.

- Ne smemo zaboraviti niti dozvoliti da se ponovi nikada više Petrovačka cesta. Mnogi od nas nose uspomene iz izbegličke kolone i sećaju se tužnih trenutaka. Iz svega smo naučili da idemo napred, čuvamo ognjišta i srpsko ime i prezime van granica Republike Srpske i Srbije - rekla je Runićeva.

Predsednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksadar Vučić danas će u selu Janjila kod Bosanskog Petrovca položiti vence na spomen-obeležje na Petrovačkoj cesti povodom obeležavanja Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu "Oluja" 1995. godine.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" proterano je više od 220.000 Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sva obeležja genocida.

Pogrom Srba u "Oluji" počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)