ALARMANTNO! Od karcinoma pluća godišnje oboli 7.000, umre 5.000 ljudi

V. N.

02. 08. 2023. u 13:32

PUNU godinu Đurđina Jovanović iz Mladenovca išla je od doktora do doktora, kako bi ustanovili zbog čega se osećala umornom, čak i kada ništa nije radila.

АЛАРМАНТНО! Од карцинома плућа годишње оболи 7.000, умре 5.000 људи

Foto Tanjug

Stalnom umoru pridružio se u međuvremenu još jedan simptom - bol ispod desne plećke, koji je bivao sve jači. A, onda je skener grudnog koša pokazao ono što bi svakog ostavilo u stanju šoka: kancer pluća sa metastazama na jetri i plućnoj maramici.

Đurđina kaže da joj se tad lavina užasa obrišila na glavu, i da niko nije mogao da je uteši. Bilo je to u januaru 2020. godine. Sada je Đurđina opet "ona stara": prvo imunoterapijom, a onda i H nožem, njena bolest je obuzdana.

Ovakvoj prognozi može da se nada samo manji broj obolelih od karcinoma pluća, oni kod kojih se bolest otkrije u početku, i oni koji dobiju najsavremeniju terapiju. Rak pluća godišnje se okrije kod 7.000 ljudi, a sa ovom dijagnozom za 12 meseci umre čak 5.000, upozorili su juče lekari na Svetski dan borbe protiv ove bolesti. A, najsavremeniju terapiju kod nas prima oko 700 obolelih.

- Kada je na konzilijumu doneta odluka da ću primati imunoterapiju, za mene to u tom trenutku nije imalo nikakvog značaja, jer o dejstvu tih terapija nisam imala nikakva saznanja - priča Đurđina.

- Bivalo mi je sve gore dok sam čekala terapije. Omršala sam 17 kilograma, otežano sam disala, jedva hodala. Bolovi su bili takvi da sam jaukala. Želela sam da umrem, jer to se činilo kao jedino rešenje.

Đurđina je bila među prvim pacijentima koji su dobili imunoterapiju za rak pluća o trošku države.

- Nisam ni slutila da ću se osećati bolje već posle primanja prve terapije. To mi je dalo nadu da ću živeti duže nego što sam mislila. Vremenom su i kontrolni izveštaji sa skenera potvrdili boljitak. Zahvaljujući imunoterapiji metastaze su nestale, pa lekarski kozilijum donosi odluku da me uputi na X nož. Nakon terapija X nožem nestao je i primarni tumor. Praktično ja nemam više tumorsko tkivo. Ne mogu reći da sam u potpunosti izlečena, jer i dalje idem na kontrole i primam terapije, ali sam zalečena - kaže Đurđina, koja je i članica Udruženja "Punim plućima".

Foto V. Danilov

Aleksandra Stojković (57) iz Beograda slučajno je otkrila karcinom pluća. Kada se njen suprug pripremao za operaciju, i ona je odlučila da uradi analize krvi.

- Pokazalo se da su mi uvećana dva tumor markera. Ponovila sam analize u drugoj laboratoriji, rezultat je bio isti. Ginekološki pregled pokazao je da je sve u redu, zavaravala sam se da su loši rezultati krvi greška, ali otrežnjenje je usledilo kod onkologa. Na rendgenu se videlo da imam masivan izliv na plućima, onda na skener, pa na biopsiju, i u februaru 2020. je potvrđena dijagnoza.

Aleksandri je ustanovljen adenokarcinom i da ima genetske mutacije, što je sreća u nesreći, jer te mutacije znače da postoji način lečenja koji je manje agresivan od hemioterapije ili zračenja.

- Na ovu vrstu karcinoma deluje ciljana terapija, koju i dobijam. Sa njom živim potpuno normalno. Nemam organičenja, da nešto ne mogu. Već godinu i po dana nema nikakvih promena. Nisam još došla u stadijum da nema vidljive bolesti, ali kod mene je sve mirno, nemam novih promena. I to puno znači - kaže Aleksandra.

I sa metastazama se živi

Iz RFZO je obećano da će proširiti indikacije i povećati broj obolelih koji primaju savremene imunološke i ciljane terapije.

- Prema svetskim vodičima sama hemioterapija više nije prvi terapijski izbor u lečenju karcinoma pluća - kaže je doc. dr Milica Kontić Jovanović, načelnica Odeljenja za molekularnu i imunoterapiju karcinoma pluća, u Klinici za pulmologiju UKCS.

- U potpunosti ju je zamenila inovativna terapija, što zaista predstavlja revolucionarnu promenu u lečenju ove bolesti. Više od 30 odsto pacijenta sa metastaskim karcinomom pluća i visokom PDL1 ekspresijom, koji se leče imunoterapijom u prvoj liniji lečenja, ostvaruje petogodišnje preživljavanje, što je sa hemioterapijom bilo nezamislivo.

Pacijenti koji imaju drajver mutacije i leče se ciljanom terapijom ostvaruju i duže preživljavanje od navedenog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!