DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA JULA: Da li nas ponovo očekuje 40°C ili česta osveženja sa padavinama

Novosti online

19. 07. 2023. u 09:35

NAKON veoma promenljivog i svežijeg početka jula, uz svakodnevne grmljavinske oluje i nepogode, dosadašnji deo jula doneo je Srbiji dugotrajniji toplotni talas, uz temperature i do 39°C. Pored veoma toplih dana i noći su bile tropski tople, uz temperature iznad 20°C.

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ДО КРАЈА ЈУЛА: Да ли нас поново очекује 40°C или честа освежења са падавинама

Foto: D. Milovanović/Fejsbuk/Ivan Ristić

I u nastavku jula očekuje se nastavak toplotnog talasa, uz vrlo visoke temperature vazduha i manja osveženja, a prema današnjim prognozama poznat je i datum kada se očekuje ono pravo osveženje i to u većem delu Srbije.

Današnji dan u Srbiji biće sunčan i vreo, uz temperature od 33°C na severozapadu do 39°C na jugoistoku zemlje, a nešto više oblaka biće u Vojvodini, u vidu umerene oblačnosti.

Pred kraj dana, u toku večeri i noći u severozapadnim, a tokom večeri i noć širom severne, zapadne i centralne Srbije očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i veoma obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu moglo da padne i preko 30-50 mm kiše po kvadratnom metru, a samo nekoliko kilometara dalje moglo bi proći i bez kapi kiše.

Najveća opasnost od snažnih grmljavinskih oluja očekuje se u delovima Vojvodine, u delovima Šumadije, Pomoravlja, Podunavlja, Podrinja, Kolubarsakog i Braničevskog okruga i na širem području Beograda.

U četvrtak će osvežiti, a uz promenljivo oblačno vreme, lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju se ujutro i pre podne u severnim i centralnim predelima, pri čemu bi se ti grmljavinski sistemi premeštali ka istoku.

Maksimalna temperatura biće u većem delu Srbije od 28 do 32°C, u Beogradu do 30°C. Na jugu Srbije biće i dalje sunčano i vrelo, maksimalna temperatura i do 36°C.

U petak ponovo toplije i sunčano, ali krajem dana i tokom noći do severa se ponovo očekuje oblačnost sa pljuskovima i grmljavinom, uz opasnost od grmljavinskih nepogoda.

Maksimalna temperatura biće od 33 do 37°C.

U subotu u severnim, centralnim i zapadnim predelima Srbije biće promenljivo oblačno i osetno svežije sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, uz grmljavinske oluje. U ostalim predelima biće sunčano, na jugu i istoku vedro i vrelo.

Maksimalna tempertatura biće od 26°C na severozapadu do čak 40°C na jugoistoku Srbije.

U nedelju u svim predelima sunčano i ugodno vreme, uz pojačan severozapadni vetar. Maksimalna temperatura u većini predela biće oko 30°C.

Dakle, iako se narednih dana očekuje popuštanje, pa čak i prekid toplotnog talasa u severnoj polovini Srbije, on će na jugu i istoku zemlje i dalje biti veoma izražen, uz temperature ponegde i do 40°C, a veći pad temperature, pa i za osam stepeni u ovim predelima Srbije očekuje se drugog dana vikenda, ali će one i dalje ostati iznad 30°C.

Početkom sledeće sedmice nad našim područjem ponovo će ojačati snažan termički greben sa jugozapada, uz ponovni priliv vrele vazdušne mase sa Mediterana, a poreklom sa severa Afrike. Uz anticklon očekuje se stabilno i vedro, ali i vrelo vreme.

Najvrelije će biti oko 25. jula, uz temperature oko 40°C, a visoke temperature bile bi praćene fenskim efektom pojačanog jugozapadnog vetra. Ako se prognoze ostvare, ovo bi bio najtopliji deo dosadašnjeg dela leta, a vreo vazduh dodatno bi stizao do našeg područja u sklopu snažnog jugozapadnog strujanja ispred nadolezećeg hladnog fronta sa severozapada.

Ovaj hladni front sredinom sledeće sedmice doneo bi Srbiji prodor osetno svežije vazdušne mase sa pljuskovima i grmljavinom, uz opasnost od oluja i nepogoda. Maksimalna temperatura bi uz pojačan severozapadni vetar bila u padu i za 10 stepeni.

Nakon ovog osveženja, do kraja jula ostalo bi veoma ugodno i prijatno vreme, uz maksimalne temperature od 26 do 32°C, što su ujedno i prosečne maksimalne temperature za ovo doba godine, a koje će neretko u narednom periodu biti i za 10 stepeni više od prosečnih vrednosti.

Dakle, kako nas tokom većeg dela perioda i u nastavku jula očekuju veoma visoke temperature, preporučuje se oprez zbog opasnosti od toplotnog udara i sunčanice, zbog čega se ne treba direktno izlagati suncu i sve aktivnosti na otvorenom treba smanjiti na minimum.

Inače, posebna pažnja je potrebna da se ne pravi drastična razlika između spoljne temperature vazduha i unutar rashlađenih prostorija i vozila usled korišćenja rashladnih uređaja i ta razlika ne treba da bude veća od 7-8 stepeni.

Treba koristiti što više tečnosti, u vidu rashlađene vode i lagane hrane, a ne treba zaboraviti i na životinje, koje su u letnjem delu godine posebno ugrožene vrlo visokim temperaturama, pa kad god je moguće treba im dostaviti vodu.

Tokom vedrih dana očekuju se visoke i esktremno visoke vrednosti UV indeksa, zbog čega se ne treba izlagati direktno suncu u periodu od 10 do 16 časova bez adekvatne mere zaštite.

U predelima i danima sa grmljavisnkim olujama i nepogodama potreban je ogroman oprez na otvorenom i izbegavanje kritičnih mesta, a oprez će biti neophodan i u saobraćaju.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

HURRICANE: Ovo će definitivno biti naše "leto"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima