OVAJ MANASTIR MORA DA SE POSETI, I NE SAMO NA SVETOG JOVANA: Sakrivena bogomolja jedna je od poslednjih na Mojsinjskoj Svetoj Gori (FOTO)

S.BABOVIĆ

07. 07. 2023. u 11:49

MANASTIR Svetog Jovana u selu Makrešane kod Kruševca jedan je od retkih preživelih srednjovekovnih zdanja na Mojsinjskoj Svetoj Gori, gde je svojevremeno bilo 77 crkava i manastira.

ОВАЈ МАНАСТИР МОРА ДА СЕ ПОСЕТИ, И НЕ САМО НА СВЕТОГ ЈОВАНА: Сакривена богомоља једна је од последњих на Мојсињској Светој Гори (ФОТО)

Foto:S.Babović

Značajan broj sakralnih objekata u bliskoj je vezi sa dolaskom grupe monaha sa Sinajske gore, koji su pripadali asketskom redu Sinaita. Veruje se da je manastir Svetog Jovana, čiji su temelji obnovljeni 1970. godine, upravo jedan iz ove grupe bogomolja, koje su svojevremeno vodili sledbenici svetogorskog monaha, starca Isaije.

Makrešansko versko zdanje neumorno obnavlja i gradi monah Jakov.

U manastir je došao 2009. godine.

- Prvo smo se borili za struju i vodu, pa za zimsku kapelu, a onda i konak - ispričao je „Novostima“ monah Jakov, koji je oživeo manastir na 10 kilometara od Kruševca.

Ljubodrag Petković napisao je monografiju Manastira Svetog Jovana Krstitelja.

- Manastir potiče iz srednjeg veka, a njegove temelje i krst pronašao je jedan solunski ratnik 20-ih godina prošlog veka – ispričao je Petković. - Neraskidivo je vezan za selo, tvrdi makadam vodi od sela do manastira i dublje do planina, ostaci prethodne crkve su drveni krst, kandilo i jedna ikona.

Samo selo iz 19. veka sakriveno je padinama Mojsinjskih planina i vodi do Rasine i Zapadne Morave. Srce celog prostora je manastir, gde se danas održava i tradicionalno okupljanje „Na izvoru Svetog Jovana“. Manastir ima i suvenirnicu, a poznati su i po posebnim receptima.

Mojsinjska planina obuhvata prostor u centralnoj Srbiji, u trouglu tri Morave i puta Kruševac - Deligrad. U geografskom smislu to su zaista "vrata Srbije". Osim 28 crkvenih zdanja koliko ih ima danas, Mala srpska Sveta Gora ima i praistorijska nalazišta iz doba neolita i brojne izvore lekovite vode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom