UN SPREMNE DA POMOGNU SRBIJI OKO SANIRANJA POSLEDICA POPLAVA Ministarka Tanasković sa šefom FAO: Pokazaćemo štetu od mesta do mesta (FOTO)

Novosti Onlajn

30. 06. 2023. u 17:54

NAJVEĆA svetska Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO) izrazila je spremnost da pomogne Srbiji u saniranju štete nastale usled nedavnih poplava. Vrata za pomoć otvorena su na današnjem bilateralnom sastanku u sedištu FAO u Rimu, generalnog direktora Organizacije Ku Dongju (Qu Dongyu) i srpske ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković.

УН СПРЕМНЕ ДА ПОМОГНУ СРБИЈИ ОКО САНИРАЊА ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВА Министарка Танасковић са шефом ФАО: Показаћемо штету од места до места (ФОТО)

Foto: Društvene mreže

FAO čini 190 članica (189 država i Evropska unija kao posebna članica), a Srbija je među retkim državama čiji se funckioner sastao sa generalnim direktorom uoči 43. konferencije Organizacije. Ministarka Tanasković na sastanku precizno je upoznala prvog čoveka FAO sa posledicima koje su nedavne poplave napravile u Srbiji.

- Timu kabineta generalnog direktora FAO predstavili smo probleme koje su poplave napravile i ukazali smo na potrebu za vidom pomoći, a koji je ova Organizacija dala Srbiji nakon poplava 2014. godine. Naišli smo na razumevanje i odobravanje. Buduće dogovore će voditi direktor Regionalne kancelarije za Evropu i Aziju Vladimir Rahmanjin. Sastanak će biti uskoro održan u Budimpešti, a na njemu ćemo detaljno predstaviti štetu od mesta do mesta. Nadam se realizaciji i da ćemo definisati najbolju formu kroz koju će se pomoć realizovati - kaže ministarka Tanasković.

To se posebno odnosi na štetu u poljoprivredi kako generalno na useve, životinje, hranu, zemljište, ali i gazdinstva koja se bave ovim poslom. Posledice poplava osetiće se i naredne godine i otuda su blagovremena sanacija štete i dodatna ulaganja preduslov za što brži oporavak.

Ministarka Tanasković poslednjih nedelja obilazila je poplavljena područja i pozvala sve koji su imali štetu da je prijave.

Foto: Društvene mreže

23 različita paketa pomoći

Nakon poplava 2014 godine Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO) imala je 23 različita paketa pomoći koji su osmišljeni za najteže pogođene poljoprivrednike. Pomoć je ukupno dobilo 34.400 poljoprivredna gazdinstava, oko 145.000 ljudi. Pomoć je uključivala hranu za životinje, semensku pšenicu, đubrivo, sadnice voća, poljoprivredne alate i mašine, plastenike, košnice i obnovu stočnog fonda. Kako bi se dodatno podržao i ekonomski oporavak Srbije nakon poplava, roba je kupovana od domaćih proizvođača gde je to bilo moguće, a međunarodni tim je distribuirao pomoć u saradnji sa Vladom i opštinama Srbije.

 

BONUS VIDEO: PREMIJERKA RAZGOVARALA SA GRAĐANIMA POPLAVLjENIH PODRUČJA - Država će nadoknaditi svu štetu

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)