VIŠE OD 12.000 ŠTIĆENIKA PROŠLO JE KROZ KAPIJE VP DOMA: Počinje specijalan program na sprečavanju suicida

S.BABOVIĆ

09. 06. 2023. u 13:08

VIŠE od 12.000 štićenika u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu prošlo je kroz kapije ove ustanove koja obeležava 76 godina postojanja, ali se sa usvajanjem novih specijalizovanih programa dolazi do toga da prvi boravak u VP domu mnogima bude i poslednji.

ВИШЕ ОД 12.000 ШТИЋЕНИКА ПРОШЛО ЈЕ КРОЗ КАПИЈЕ ВП ДОМА: Почиње специјалан програм на спречавању суицида

Foto:S.Babović

Mogućnost pohađanja osnovne i srednje škole, zanatskih i umetničkih radionica, dramska sekcija, igranje fudbala sa stražarima pod okriljem FK “Mladost”, uzgajanje cveća, programi resocijalizacije, rad na ekonomiji, samo su neki od razloga zbog čega štićenici iz ustanove izlaze kao novi ljudi.

- Počinjemo i sa novim programom, koji se odnosi na prevenciju i sprečavanje suicida, program će proći kako štićenici, tako i naši vaspitači, kako bi na vreme prepoznali takvo ponašanje - napominje Miloš Ristić, upravnik VP doma, gde vaspitnu meru u trajanju od šest meseci do četiri godine trenutno izdržava 180 štićenika.

Da je VP dom mnogima promenio život svedoči slučaj bivšeg štićenika M. K., zvanog “Lajka”, koji je u Kruševcu zbog prestupa boravio od 1961. do 1965. godine.

“Lajka” je u VP domu učio za bravara, frizera, pekara, limara. Kasnije je radio u inostranstvu, a frizerski zanat mu je pomogao da zaradi za dobar život i lepu penziju. Pre nekoliko godina, supruga u međuvremenu preminulog M. K. rešila je da mu ispuni želju o kojoj je pričao za života. Svu majstorsku opremu svog supruga udovica je poklonila Vaspitno-popravnom domu.

- Među brojnim projektima koji su u poslednjoj deceniji realizovani u VP domu je izgradnja crkve posvećene Svetim Filimonu i Onisimu, uskoro ćemo dobiti i sveštenika - navodi Ristić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)