ZA NJIH KAO DA JE VREME STALO: Meštani mladenovačkih i smederevskih sela teško se nose sa tugom i bolom nakon tragedične pucnjave

Novosti online

11. 05. 2023. u 22:30

MEŠTANI, porodice i prijatelji poginulih žele psihološku pomoć, razgovor. Pozivaju lekare da ih posete u kućama, svesni da razgovor u četiri oka više znači i može da pomogne. Iako dani prolaze, za njih kao da je vreme stalo. I dalje neverica u ono što se desilo zbog smrti osam i ranjavanja 14 žitelja njihovih sela.

ЗА ЊИХ КАО ДА ЈЕ ВРЕМЕ СТАЛО: Мештани младеновачких и смедеревских села тешко се носе са тугом и болом након трагедичне пуцњаве

Foto ATA Images

U selu, kao da je kuga zavladala, svedoče meštani Malog Orašja i Dubone, gde je pre samo sedam dana  ugašeno osam mladih života.

Snežana Stoilković, direktorka OŠ "Vožd Karađorđe" u Malom Orašju kaže da je  situacija vrlo teška.

Meštani Malog Orašja osećaju tugu i jad. Slika ispred Mesne zajednice, škole, lokalne prodavnice, čini se, kao da život u ovom mestu želi da se vrati u normalu.

Meštanka Dubone kaže da te dece više nema. 

- Samo da se stavimo na mesto tih roditelja i sve ostalo je jasno, nema šta više da se kaže. Koliko će vremena proći da se sve zaboravi da bude kao što je nekada bilo, nikada više - kaže meštanka Malog Orašja.

Neutešni, besni meštani ukazuju da su i pre imali problema sa porodicom ubice. Njegov otac, koji je uhapšen i pre je pravio scene i znalo se da ima arsenal oružja.

Ubicu opisuju kao bahatog momka koji je motorom jurio kroz sela. Lipu ispred škole u Duboni gde je ubijeno troje, žele da sruše, a mesto u Malom Orašju gde je ubijeno pet momaka planiraju da preurede i da podignu spomen obeležje.

Roditelji ubijenih nisu spremni za priču pred kamerama, a bol i tugu ne kriju. Traže razumevanje.

- Sad se nalazimo u školi u Malom Orašju gde je situacija malo teža, deca su direktno pogođena s obzirom da su u pitanju njihovi rođaci, braća, sestre. Trudimo se nekako svi zajedno da to prevaziđemo, uz pomoć psihologa, psihijatara - istakla je Snežana Stoilković.

Jasna Nedeljković Mitreski, načelnik službe psihijatrije u Smederevu kaže da tuga ne može da se spreči, rad tuge je neizbežan i on traje najmanje šest meseci do godinu dana.

- Naša prva pomoć se sastoji u nekom psihološkom savetovanju, emocionalnoj podršci, i savetovanju da ljudi idu normalno na svoje rituale, da deca idu normalno u školu da se vrate u neko svoje strukturisano vreme - rekla je ona.

Pomoć da se prevaziđe osećaj tuge traže i roditelji i meštani. Od psihološke pomoći ne beže, ali smatraju da je potrebno da im se pomoć pruži u kući, tamo gde je tuga najveća. Ne veruju u telefonske razgovore.

- Naša vrata su otvorena za njih u svakom momentu, a na kućne adrese ne možemo da idemo - kaže Jasna Nedeljković Mitreski.

Osumnjičeni je priznao i detaljno opisao veče kada je ubio osam i ranio 14 mladih ljudi. Određen mu je pritvor do 30 dana. Više tužilaštvo u Smederevu sprovešće ispitivanja oštećenih i svedoka kao i veštačenje.

(RTS)

BONUS VIDEO: HAPŠENjE OCA UBICE IZ MLADENOVCA: Pronađen čitav arsenal oružja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao