BOLNICE SVAKE GODINE DA PLANIRAJU KADROVE: Ubrzava se dodela specijalizacija i ide se ka ukidanju lista čekanja

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

22. 03. 2023. u 13:21

LEKARI urgentne medicine, anesteziolozi, patolozi i radiolozi najdeficitarnije su specijalizacije u zdravstvu Srbije, pokazala je nova analiza kadrova koju je sprovelo resorno Ministarstvo. Ovaj problem ne može da se reši "preko noći", jer je za školovanje specijaliste potrebno dodatnih pet- šest godina nakon osnovnih studija, ali požar se trenutno gasi tako što se najboljim diplomcima medicinskih fakulteta odmah daju posao i specijalizacija. U toku je i izrada kadrovske strategije, a dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, očekuje da će ona dati konkretne rezultate za pet godina.

БОЛНИЦЕ СВАКЕ ГОДИНЕ  ДА ПЛАНИРАЈУ КАДРОВЕ: Убрзава се додела специјализација и иде се ка укидању листа чекања

FOTO: Arhiva novosti

"Popis" specijalista po granama medicine, kao ni njihova starosna struktura, još nisu završeni, a uočeno je da smo u manjku sa čak 12 specijalizacija, među kojima su i transfuziologija, palijativa, medicina rada... U zdravstvu, recimo, imamo oko 1.000 anesteziologa, a procene su da ih fali još oko 200.

- Teško je govoriti u konkretnim brojkama, jer situacija se razlikuje od regiona do regiona - kaže Đerlek. - Primera radi, ako u Južnobačkom okrugu nedostaje tri radiologa, u Pčinjskom taj broj može da ide i do 15. Dakle, strategiju planiranja kadrova u našem zdravstvu od sada radimo tako što je svaka zdravstvena ustanova u obavezi da donosi svoj godišnji plan stručnog usavršavanja. Znači, da tako prave potrebe kadrova. I tu ćemo probati da budemo mnogo darežljiviji, da ljudi dobijaju mnogo pre specijalizacije nego što je to bilo pre 10 ili 15 godina. U suprotnom, i dalje ćemo da imamo liste čekanja za operacije jer nema ansteziologa, da čekamo na skener ili magnetnu rezonancu jer nema radiologa...

Ni broj specijalista opšte medicine nije na zavidnom nivou, i na tome će, kaže dr Đerlek, morati da se poradi, utoliko pre što se sprema reorganizacija domova zdravlja.

- Broj pedijatara je solidan, ali bilo bi poželjno da ih je više, jer oni su ključna karika u omogućavanju primarne zdravstvene zaštite i zajedno sa specijalistima opšte medicine čine stub dobre prevencije - kaže Đerlek. - Naši podaci pokazuju da imamo 2.323 pedijatara. Od tog broja njih 616 je trenutno na specijalizaciji.

Studije medicine u našoj zemlji traju šest godina, a specijalizacija u proseku još pet. Tako da tek za 10 i više godina može da se dobije formiran lekar.

- Činjenica je da je najlakše kritikovati, ali evidentno je da je potez od pre 15 godina kada su lekarima zabranjene specijalizacije bio poguban i da je napravio pometnju kada je reč o kadrovskoj politici i kadrovskoj strukturi i to nam je sada došlo na naplatu - navodi Đerlek. - Zato mi sada i radimo jednu ozbljinu i temeljnu analizu, ne žurimo, jer bismo hteli da napravimo strategiju kadrova za narednih tri, šest i devet godina, koja ne bi zavisila od toga ko je ministar, jer ministri su promenljiva kategorija.

Popunjavanje redova nedostajućim stručnjacima država Srbije je već započela, kada je pre pet godina počela da zapošljava po 100 najboljih diplomca medicine.

- To su naši najbolji studenti, koji će sutra biti doktori nauka, profesori, i koji će raditi u našim tercijarnim ustanovama i prenositi znanje mlađim ljudima - kaže Đerlek. - Naravno, nudimo im one specijalizacije koje nedostaju, jer to je jedini način da se reši ovaj gorući problem, ali ih ne uslovljavamo. Mi ne možemo u ovom trenutku da platimo lekare koliko oni vrede, ali mislim da je mnogo bolje raditi u svojoj zemlji i odužiti joj se, jer nas je školovala besplatno. U inostranstvu su studije medicine basnoslovno skupe i privilegija su bogatih.

NA DVA KOLOSEKA

ISKUSTVA iz pandemije koja još zvanično nije ukinuta pokazala su da planiranje kadrova u zdravstvu mora da odgovori i iznenadnim situacijama.

- Svetska zdravstvena organizacija sada preporučuje da se osim za redovne situacije, planira dovoljan broj lekara koji su neophodni i za vanredne događaje. S tim u vezi nedostaje nam i veći broj infektologa i pulmologa, ako se pojavi neka nova respiratorna zaraza - kaže dr Đerlek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a