DANAS I DO 23 STEPENA, VEĆ SUTRA POVRATAK ZIME: Ciklon stiže u Srbiju - očekuju se i olujni udari vetra

Novosti online

14. 03. 2023. u 11:00

PRED nama je danas pravi prolećni dan. Temperature će biti takve da tokom dana na otvorenom može da se boravi i u kratkim rukavima. Ipak, već sutra laganiju garderobu zamenićemo zimskom, jer nas očekuje drastičan pad temperature.

ДАНАС И ДО 23 СТЕПЕНА, ВЕЋ СУТРА ПОВРАТАК ЗИМЕ: Циклон стиже у Србију - очекују се и олујни удари ветра

Foto: A. Stevanović

Ovog jutra u većem delu Srbije osvanulo je umereno oblačno i znatno toplije u odnosu na prethodna jutra, uz temperature i do osam stepeni na severu Srbije i u Beogradu. Hladno je i dalje na jugu i istoku Srbije, uz pojavu mraza i temperature od -2°C, navodi meteorolog Đorđe Đurić.

Danas će se preko severne Evrope premeštati veoma snažan ciklon, a Srbija će biti u njegovom toplom sektoru, pa će preovladavati snažna južna strujanja, uz priliv vrlo tople vazdušne mase sa severa Afrike, a ujedno će stizati i čestice pustinjskog peska iz Sahare.

U Srbiji će danas biti umereno oblačno i veoma toplo za ovo doba godine, uz sunčane periode.

Zbog izraženijeg gradijenta vazdušnog pritiska, danas će biti vrlo vetrovito. Duvaće pojačan jugoistočni vetar, u košavskom području jak, a na jugu Banata i u donjem Podunavlju sa olujnim udarima i preko 70 km/h.

Maksimalna temperatura biće danas od 17 do 23°C, u Beogradu do 21. Nešto hladnije očekuje se u Negotinskoj Krajini, temperatura do 15 stepeni.

U toku noći u severozapadnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije očekuje se naoblačenje, u drugoj polovini noći sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

U sredu preko Srbije premeštaće se centar sekundarnog ciklona sa Jadranskog mora, a očekuje se i prodor hladnog fronta.

Naoblačenje sa severa i zapada, u sredu će se vrlo brzo premestiti i iznad ostalih predela Srbije, pa će biti oblačno i osetno hladnije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vetar će biti u skretanju na veoma jak severozapadni, koji će pri prodoru hladnog fronta imati olujne udare i preko 70 km/h, pa se preporučuje povećan oprez.

Jutro i pre podne biće najtopliji deo dana i temperatura će se kretati od sedam stepeni u Vojvodini do 13 stepeni na jugoistoku Srbije, u Beogradu oko devet. Do kraja dana temperatura će biti u daljem padu, a kiša će na planinama preći u sneg. Tokom večeri i noći u Vojvodini se očekuje prestanak kiše, dok će u južnim i centralnim predelima kiša ponegde i u nižim predelima Srbije preći u susnežicu i vlažan sneg.

U sredu se u većem delu Srbije očekuje da padne od 10 do 20 milimetara padavina po kvadratnom metru, a najobilnijih padavina biće u zapadnim, centralnim i severoistočnim predelima, lokalno i do 30 mm. Na planinama se očekuje od 10 do 20 cm snega, a tokom noći manji snežni pokrivač očekuje se ponegde i u nižim predelima južne i centralne Srbije, ali kako će biti dosta vlažan, a temperatura i vazduha i podloge i dalje u "plusu", neće se mnogo i dugo zadržavati.

Foto: Tanjug

U toku večeri i noći u brdsko-planinskim predelima Srbije kombinacija snega i jakog vetra stvaraće vejavicu, nanose i smetove, zbog čega se preporučuje ogroman oprez, naročito u saobraćaju i da se bez zimske opreme ne kreće na put.

U četvrtak na severu i na zapadu Srbije biće sunčano i hadno, u ostalim predelima pre podne oblačno, ujutro sa susnežicom i slabim snegom, posle podne razvedravanje. Duvaće veoma jak severozapadni vetar, krajem dana i tokom večeri u slabljenju. Maksimalna temperatura biće od četiri na jugoistoku do 10 stepeni na severu Srbije, u Beogradu do devet stepeni.

U petak i  u subotu očekuje se vedro, uz slab do umeren mraz, a tokom dana sunčano. Vetar će biti u skretanju na jugoistočni, u košavskom području u pojačanju. Maksimalna temperatura u petak od 10 do 14 stepeni, u Beogradu do 12, a u subotu u većini predela oko 15. Još toplije biće u nedelju, maksimalna temperatura i do 20 stepeni, u Beogradu do 18.

Početkom sledeće sedmice promenljivo oblačno sa kišom i pljuskovima.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!