POTRAGA ZA DOKUMENTIMA NDH PO PRIVATNIM ARHIVAMA: Istoričari potvrđuju da proustaške organizacije otkupljuju ratne spise na crnom tržištu

Novosti online

02. 03. 2023. u 15:38

DA proustaške organizacije sve više kupuju i uništavaju istorijske spise iz Drugog svetskog rata, koji svedoče o monstruoznim zločinama u NDH, a o čemu su pisale "Večernje novosti", potvrdio je i istoričar Boris Radaković.

ПОТРАГА ЗА ДОКУМЕНТИМА НДХ ПО ПРИВАТНИМ АРХИВАМА: Историчари потврђују да проусташке организације откупљују ратне списе на црном тржишту

FOTO: Arhiva novosti

Ovu temu je za "Novosti" prvi otvorio direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić, koji je kazao da postoji ozbiljno crno tržište ratnih dokumenata i da se Muzej bukvalno "trka" sa proustaškim organizacijama, finansiranim iz Kanade, Australije i nekih evropskih zemalja, koje uništavanjem spisa žele da revidiraju istoriju i sakriju tragove zločina.

Radaković je za "Glas Srpske" kazao da ove oragnizacije žele da preostala dokumenta koja još postoje u privatnim arhivama sakriju od očiju stručne javnosti.

FOTO: Arhiva novosti

Donja Gradina, pomen žrtvama


- Ne treba zaboraviti da taj proces revitalizacije ustaških zločina već decenijama traje u Hrvatskoj. Koncentracioni logor Jasenovac pokušava se prikazati kao radni, a dečji u Sisku kao nekakvo prihvatilište. Pišu se i razne knjige. To je državni projekat koji se godinama unazad sprovodi u Hrvatskoj, a koji sigurno pomaže i proustaška emigracija - istakao je Radaković.
Direktorka Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković za isti medij poručuje da "ništa od očiju javnosti ne može sakriti postojanje Donje Gradine i mnogobrojnih humki, koji kriju kosti na desetine hiljade ubijenih Srba":
- To niko ne može izbrisati. I nisu samo humke i grobnice dokaz, već i mnogobrojna dokumenta koja se nalaze u našem posedu, a koja svedoče o stravičnim zločinima koji su počinjeni nad nedužnim srpskim stanovništvom tokom Drugog svetskog rata od NDH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku