DEBEO ČETVRTAK: Prva "Fankijada" u Tavankutu nadmašila očekivanja

J. LEMAJIĆ

22. 02. 2023. u 06:00

DA se u Vojvodini još uvek dobro jede i da stara jela nikada neće biti prevaziđena, potvrdila je prva "Fankijada" u Tavankutu kod Subotice.

ДЕБЕО ЧЕТВРТАК: Прва Фанкијада у Таванкуту надмашила очекивања

foto: J.L.

Kod Bunjevaca je tradicija da se na "Debo četvrtak", poslednji pokladni četvrtak, jede devet puta i da deveti obrok budu fanci. Fanci nisu ni klasične krofne, ni mekike, ni

langoši. Fanci su poslastica za sebe. Iznutra šuplji, spolja krckavi, doduše
malo masniji, ali i to je deo autentične vojvođanske kuhinje.

- Nema tu filozofije, mleko i kvasac da nadođe, onda se zakuva i pusti na toplom. Nema mere, to se pod rukom oseti - otkrivaju nam tajnu žene u Domu penzionera. - Današnje devojke nemaju strpljenja, čim jednom ne uspe odustanu, a i neće da stoje pored šporeta dugo. Kažu oseti se, a nikome ne smeta da jede. Jeste da plivaju u masti, ali od ovoga malo šta ima ukusnije. Fanci su se pekli u sedam kuća u selu, na Verušiću i Maloj Baji, a u svakoj su bile najmanje dve vešte domaćice. Koliko su vične i vredne govori činjenica da je žena iz Verušića donela oko 800 komada, a ni druge nisu zaostajale. Vrući i meki, sa različitim vrstama pekmeza, prodavali su se na dva mesta u parku, a na jednom, gde se red protezao skoro do ulice kupovali su se bonovi. Za samo nekoliko sati planulo je više od 3.500 fanaka, a kako je bilo više od 2.000 posetilaca, mnogi su ostali gladni.

- Zaista nismo očekivali ovakav odziv. Ne pamtimo da je na nekoj manifestaciji u Tavankutu bilo ovoliko ljudi. Žao nam je što nije bilo dovoljno fanaka za sve, sada smo probili led i imamo strategiju za narednu godinu da bude drugačije, jer nam se dosta žena javilo da želi da učestvuje dogodine - kaže Stefan Ušumović, jedan od organizatora "Fankijade".

SKUPLjENO ZA USKRŠNjE PAKETIĆE

ORGANIZACIJA "Fankijade" je trajala oko dva meseca i zahvaljujemo se ženama koje su vredno radile i stajale pored šporeta, kao i sponzorima koji su donirali brašno, mleko i pomogli na druge načine. Ispunili smo naš cilj i prikupili zadovoljavajući iznos da mališanima Donjeg i Gornjeg Tavankuta i Ljutova obezbedimo paketiće za Uskrs, rekao je Stefan Ušumović, jedan od organizatora "Fankijade".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

8 DANA VEĆ OD 560€ ALL INCLUSIVE Otkrijte raj na plažama Marsa Matrouh: Egipatska oaza na obali Sredozemnog mora!