UZ DRŽAVNIČKE POSLOVE I - ROMANTIČNI STIHOVI: U Smederevskom muzeju čuvaju radni sto koji je najverovatnije koristio knez Mihailo (FOTO)

Јелена Илић
Jelena Ilić

16. 02. 2023. u 07:15

MUZEJ u Smederevu čuva radni sto za koji se pretpostavlja da je pripadao knezu Mihailu Obrenoviću - dobijen testamentalnim zaveštanjem Milana Jovanovića Stojimirovića, publiciste, diplomate, direktora Arhiva Srbije i poslednjeg smederevskog dobrotvora.

УЗ ДРЖАВНИЧКЕ ПОСЛОВЕ И - РОМАНТИЧНИ СТИХОВИ: У Смедеревском музеју чувају радни сто који је највероватније користио кнез Михаило (ФОТО)

Knez Mihailo Obrenović, Foto Arhiva

 Radni sto, kao deo legata Milana J. Stojimirovića, stigao u smederevski muzej 1966, potiče iz sredine 19. veka, pripada neobaroku, a - negde u srednjoj Evropi - izrađen je od drveta oraha i ptičjeg javora. Nema podataka kako ga je prvobitni vlasnik nabavio, ali je sasvim moguće da se nalazio u letnjem dvoru dinastije Obrenović, na Plavincu kraj Smedereva, te da je knez Mihailo, možda, upravo na njemu - osim državnih stvari - pisao i ljubavne stihove.

Naime, drugi sin kneza Miloša i kneginje Ljubice bio je veoma romantične i osetljive prirode, što se pripisuje njegovom detinjstvu provedenom uz majku. Tako je, osim zasluga zapisanih u srpskoj istoriji, ostao upamćen i po pesničkim ostvarenjima o nesrećnoj i tajnoj ljubavi. Poznato je njegovo delo "Što se bore misli moje", a navodno je bio zaljubljen u izvesnu Nemicu plemićkog porekla. Oženio se Julijom Hunjadi, iz ugledne ugarske porodice, poznatijom kao kneginja Julija.

Muzej Smederevo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD NE MOŽE DA VERUJE: Evo gde Luka Jović nastavlja karijeru!