DUPLE KAZNE ZA GAZDE: Ako je radnik ugrožen, katanac na gradilište - Zakon o zaštiti na radu uskoro pred poslanicima

J. Ž. Skenderija

07. 02. 2023. u 08:49

KADA se usvoji novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, čiji nacrt je juče usvojio Socijalno-ekonomski savet, poslodavci u Srbiji moraće da obezbede mnogo veći nivo bezbednosti na radu, a radnici će biti dužni da sve propisane mere zaštite primenjuju.

ДУПЛЕ КАЗНЕ ЗА ГАЗДЕ: Ако је радник угрожен,  катанац на градилиште - Закон о заштити на раду ускоро пред посланицима

Krivicu snose i radnik i poslodavac, Foto P. Milošević

Kako bi se sve ovo sprovelo u delo, posle usvajanja sledi donošenje podzakonskih akata u čiju izradu će biti uključeni svi socijalni partneri.

Koliki je značaj ovog propisa potvrđuje i to što je sednici Socijalno-ekonomskog saveta prisustvovala predsednica Vlade Ana Brnabić i ministri članovi SES. Predlog zakona će verovatno biti utvrđen na sednici Vlade ove nedelje, a planirano je da se vrlo brzo nađe pred poslanicima.

U tekstu Nacrta postoje neki novi izrazi, kao što su: radna sredina, radilište, rad na visini, u dubini, ozbiljna, neizbežna i neposredna opasnost, radno mesto sa povećanim rizikom, rad od kuće, na daljinu...

- Uvodi se veći nivo kompetencija stručnjaka za bezbednost i zdravlje na radu, kao i licenciranje svih onih koji rade na poslovima bezbednosti i zdravlja na radu i njihovo kontinuirano usavršavanje znanja - kaže Dunja Cicmil, direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu i predsednica radne grupe za izradu zakona.

Precizirane su, tvrdi ona, i obaveze poslodavca u oblasti građevinarstva, kao jedne od najrizičnijih delatnosti. Svaki od izvođača je dužan da izradi propisan elaborat o uređenju gradilišta, ako oni traju duže od tri dana u kontinuitetu i da nadležnoj inspekciji prijavi početak obavljanja poslova.

- Pored obaveze poslodavca da zaposlenom izda na upotrebu ličnu zaštitnu opremu u skladu sa aktom o proceni rizika, propisana je i obaveza da mu istu obezbedi u ispravnom stanju i obuči ga za njeno pravilno korišćenje - navodi Cicmil.

Naša sagovornica ističe da će u slučaju teške ili smrtne povrede na radu gazda biti dužan da u roku od osam dana zaposlene dodatno obuči na tim radnim mestima. Novina u odnosu na važeći propis je propisivanje obaveze poslodavca da zaposlenog na njegov zahtev uputi na lekarski pregled koji odgovara rizicima na radnom mestu u redovnim intervalima, a najkasnije u roku pet godina od prethodnog pregleda.

- Uvodi se i pregled i ispitivanje električnih i gromobranskih instalacija, a bitne novine se odnose na obaveze poslodavca da izda dozvolu za rad kod određenih visokorizičnih poslova. Tu se misli na radove na visini, u dubini, skučenom prostoru, ili u prostoru sa potencijalno eksplozivnim atmosferama - objašnjava direktorka Uprave za BZR.

Propisana je i veća nadležnost inspektora rada kada je u pitanju zabrana rada na privremenim ili pokretnim gradilištima od tri, odnosno 15 ili 30 dana u zavisnosti koliko puta su utvrđene okolnosti koje dovode do ugrožavanja bezbednosti i zdravlja na radu na gradilištu, odnosno kada se utvrdi da je radnik neposredno ugrožen. Inspektor je dužan da tu zabranu javno istakne, a gradilište vidno obeleži.

Prema mišljenju Čedanke Andrić iz UGS "Nezavisnost" novi propis u svakom slučaju podiže nivo bezbednosti na radu i povećava kazne za kršenje zakonskih odredaba.

- Uspeli smo da deo naših sugestija unesemo u Nacrt, ali posao nije završen već ćemo odmah krenuti u izradu podzakonskih akata - rekla je ona. - Zalažemo se i za formiranje odbora za bezbednost u firmama sa više od 50 zaposlenih kao i uvođenje koordinatora za bezbednost na nacionalnom i regionalnom nivou.

I Savez samostalnih sindikata Srbije dao je pozitivno mišljenje na Nacrt zakona, a zamenik predsednika ove sindikalne centrale Goran Milić je ocenio da je Nacrt korak napred.

- Do sada je vladalo mišljenje da su za povrede na radu krive obe strane, ali se više ukazivalo na krivicu radnika u smislu da oni ne poštuju postojeće mere zaštite, a sada se insistira na tome da i poslodavci snose deo krivice - kaže Milić. - Međutim, sa druge strane imamo poslodavce koji ulaganje u bezbednost shvataju kao dodatni trošak. Nekako često zaboravljamo da je život najvažniji i da moramo da uradimo sve da bi predupredili povredu.

DUPLE KAZNE ZA GAZDE

Zakon o bezbednosti i zaštiti na radu jedini je iz prethodnog vladinog mandata koji se neće raditi iz početka, kako to obično biva kada se promeni ministar u čijoj je nadležnosti. Pošto socijalni partneri nisu imali primedbe, procedura je nastavljena bez nove radne grupe.

Pooštrena je kaznena politika, pa su sada maksimalne kazne povećane sa milion na dva miliona dinara. Prema predlogu, poslodavcima se ostavlja rok od dve godine od stupanja na snagu ovog zakona da organizuju svoje poslovanje u skladu sa zakonom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna