ZA SVE JE "KRIVA" PRABAKA KOSANA: Teča iz Niša je omiljeni gastro bloger svim generacijama (FOTO)

D.Miljković

29. 01. 2023. u 11:56

TEČA je Aleksandar Miladinović (38) iz Niša, samohrani otac troje dece, kompjuteski stručnjak zaposlen u projektnom birou EPS-a koji voli da kuva.

ЗА СВЕ ЈЕ КРИВА ПРАБАКА КОСАНА: Теча из Ниша је омиљени гастро блогер свим генерацијама (ФОТО)

D.Miljković

Ovako bi najkraće mogao da se opiše šarmatni Teča koji okuplja zavidan broj pratilaca na Instagramu. On slane i slatke specijalitete kuva lako i jednostavno i veruje da je upravo u tome tajna njegove popularnosti među gastro svetom.

- Iskren sam i ništa ne prepuštam slučaju. Recepte ne prepisujem, recepte stvaram. Slike nisu iz fotošopa već iz moje kuhinje. Ono što jede moja porodica to i objavljujem. Svaka mera tačna je u gram, postupak nije tajna i mora da uspe. Glupo je da se u današnje vreme nešto krije kada je odavno sve izmišljeno samo treba svako da prilagodi ishranu koju voli. Ne preporučujem improvizacije sa mojim receptima jer ne mogu da garantujem da će jelo ispasti onako kako je na slici. Trudim se da koristim namirnice dostupne običnim ljudima jer se mora voditi računa i o ekonomičnosti. Obično neko jelo kuvam tri do četiri puta pa se tek onda slikamo za Instagram, otkriva nam Aleksandar koji veli da je oduvek voleo da kuva i da je za to glavni “krivac” prabaka Kosana pored koje je odrastao u zaplanjskom selu Gornji Dušnik.

MLEČNICA

Slatkiš njegovog detinjstva bila je “mlečnica”, nešto poput ređeg pudinga koji mu je baka Kosana spremala tako što bi u litar mleka skuvala 9 kašika brašna i 6 kašika šećera.

- - Ona je ustajala u pet ujutru i po ceo dan je kuvala jer smo uvek imali neke majstore i radnika. Prvo se zamesi hleb a onda redom doručak, ručak, večera pa i neki slatkiš. Voleo sam kao i moja Anastasija da je posmatram kako pravi kore za pitu, to je meni bio doživljaj. I deda Dušan je bio profesionalni poslastičar, ceo radni vek je proveo u Vojnoj bolnici tako da mogu da kažem da osnova moje ljubavi prema kuvanju genetika a ostalo je moja radoznalost i ljubav prema hrani. Meni je kuvanje ljubav koja mi je donela poznanstva širom Srbije, dodatni izvor prihoda i što je najvažnije to je aktivnost koja mene opušta. U bilo koje doba dana ne pada mi teško da kuvam, mesim, to jednostavno volim, priča Aleksandar u čijim specijalitetima su dugo godina uživali porodica i prijatelji pre nego što je odlučio da izađe u javnost.

NOVA KNjIGA

Teča vredno radi i na svojoj knjizi sa receptima koja će zapravo biti obogaćeno i dopunjeno izdanje njegove knjige “Niški kuvar” gde je obajvio samo mali deo svoje “građe”.

- U početku je sve to bilo naivno, nisam ni sanjao da ću ikada imati ovoliko pratilaca. Kada nešto skuvam ja objavim na svom privatnom Fejsbuk profilu. Onda su mi neki prijatelji skrenuli pažnju da bi trebalo da imam Instagram stranicu i tamo objavljujem recepte da bi mogli lakše da se pretražuju. Tako i bi. U početku je išlo skromno a onda tokom korone “bum”. Svi smo tada radili od kuće i odjednom se javilo interesovanje za kuvanje. Činjenica je raste i konkurencije ali ja ne obraćam pažnju samo su mi ponekad smešni svojim “fensi” receptima gde u receptu pišu da koriste puter a ja na slici vidim da su koristili margarin. Inače, što se testa tiče najbolji sastojak je zapravo svinjska mast a ne margarin ili puter. I uvek je bolje koristiti vodu nego mleko kada pripremate testa, otkriva nam Teča svoje tajne kako mu svako jelo uspeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum